România a cerut UE să se implice în soluționarea conflictelor înghețate din Vecinătatea sa Estică
Full Article 3 minutes read

România a cerut UE să se implice în soluționarea conflictelor înghețate din Vecinătatea sa Estică

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a adresat, la 19 noiembrie 2020, Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, o scrisoare prin care propune introducerea, ca punct distinct pe agenda unei viitoare reuniuni a Consiliului Afaceri Externe a miniștrilor de externe europeni, a unei discuții aprofundate cu privire la rolul UE în soluționarea conflictelor prelungite/înghețate din Vecinătatea sa Estică / regiunea Mării Negre. Adresarea a fost co-semnată de omologii săi, miniștrii afacerilor externe din 10 state membre UE (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia).

Bogdan Aurescu a evidențiat provocările reprezentate de persistența unui arc de instabilitate în vecinătatea imediată a UE, în regiunea Mării Negre, generat de existența unui lanț de conflicte prelungite, aflate fie în formă activă sau așa-zis „înghețate”, cu efecte negative directe asupra stabilității și securității regionale și a Europei în general, precum și asupra perspectivelor de dezvoltare ale societăților și prosperității cetățenilor din regiunile respective.

Scrisoarea, inițiată de ministrul român al afacerilor externe, pune accentul pe necesitatea ca UE să acorde o atenție sporită soluționării pașnice și durabile a conflictelor prelungite din vecinătate, printr-o angajare mai activă și vizibilă în sprijinul eforturilor de reglementare derulate în cooperare cu alți parteneri internaționali, în cadrul formatelor multilaterale abilitate, aceasta fiind o precondiție pentru o voce puternică și credibilă a UE pe scena internațională.

În opinia împărtășită de co-semnatarii scrisorii, discuția miniștrilor de externe ar trebui să vizeze, în special, instrumentele și posibilitățile de punere în aplicare de o manieră integrată a formatelor și instrumentelor disponibile, astfel încât Uniunea Europeană să fie capabilă să ofere un răspuns mai eficient obiectivelor sale de promovare a păcii, stabilității și prosperității în vecinătatea imediată.

Ministrul de Externe al României a discutat despre securitatea din zona Mării Negre și cu șeful NATO, Jens Stoltenberg. Șeful diplomației române a subliniat nevoia menținerii în atenția NATO a situației de securitate din regiunea Mării Negre, care este marcată de numeroase tensiuni și intensificarea activităților militare.

Bogdan Aurescu a apreciat că, în aceste condiții, este necesară continuarea asigurării unei posturi aliate consolidate în regiune. A salutat, totodată, faptul că în cadrul reuniunii ministeriale a NATO de la începutul lunii decembrie va exista o dezbatere substanțială privind securitatea în regiunea Mării Negre, cu participarea miniștrilor de externe din Ucraina și Georgia.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: