România reacționează la manualele „în limba moldovenească” din Ucraina, în pofida anunțului lui Zelenski. Ciolacu: „Am aflat adevărul”
Full Article 4 minutes read

România reacționează la manualele „în limba moldovenească” din Ucraina, în pofida anunțului lui Zelenski. Ciolacu: „Am aflat adevărul”

Premierul României Marcel Ciolacu a declarat că, potrivit înţelegerilor convenite cu autorităţile de la Kiev, Ucraina a recunoscut limba română ca limbă oficială a minorităţii române pe teritoriul său, adăugând că implementarea totală a deciziilor în acest sens este îngreunată, momentan, de faptul că ţara vecină este în război, relatează hotnews.ro. 

Ciolacu a fost întrebat despre faptul că în Ucraina au apărut manuale şcolare în limba moldovenească, în condiţiile în care, anterior, a existat un anunţ oficial, după şedinţa comună a guvernelor român şi ucrainean de la Kiev, din luna octombrie, potrivit căruia se renunţă la limba moldovenească şi este recunoscută limba română ca limbă oficială a minorităţii române din Ucraina.

Haideţi să spunem tot adevărul. În momentul în care prim-ministrul Ucrainei, Denis Şmihal, a venit la Bucureşti, am avut discuţia în ceea ce priveşte limba moldovenească şi am stabilit ca şi prioritate în agenda românească. Agenda ucraineană avea alte priorităţi. (…) M-am întâlnit cu preşedintele Zelenski la Atena, când am avut întâlnirea cu prim-ministrul Mitsotakis, cu premierul Bulgariei, şi cu preşedinta Comisiei Europene, unde am avut o discuţie şi mi-a spus: ştiu, mi-a spus Denis de această problemă (…) n-am nicio problemă, nu e o prioritate pentru mine, înţeleg, în schimb, contextul, mai mult că Republica Moldova şi ea şi-a schimbat, nu mai există limba moldovenească pe teritoriul Republicii Moldova, e numai limba română. Când am plecat cu colegii mei din Guvern şi am avut şedinţa comună de guvern, la mijlocul şedinţei comune de guvern, cu noi la masă au venit toţi miniştrii ucraineni, au ţinut şedinţă de guvern şi au legiferat prin decizia guvernului că limba oficială pe teritoriul Ucrainei este limba română”, a afirmat Ciolacu.

El a explicat în continuare că Ucraina este o ţară în război.

Noi vorbim de o Ucraină în război. (…) Aseară m-am umplut de nervi, am adormit pe la 1:30. Am sunat şi în Ucraina, cum era normal. Am pus şi consilierul de politică externă să dea telefoane să vadă ce se întâmplă (…). Şi am aflat adevărul. Acele manuale fuseseră date la tipărit. Repet, vorbim de o ţară în război, pe o anumită zonă. Unele au fost modificate, dar Ucraina a recunoscut oficial”, a mai declarat Ciolacu.

Întrebat dacă este vorba de „o problemă logistică faptul că nu au putut să tipărească manuale noi”, Ciolacu a menționat: „Normal”. Pentru a-şi întări spusele, acesta a adăugat, cu referire la decizia guvernanţilor de la Kiev privind recunoaşterea limbii române: „Avem toate documentele”.

Pe 15 noiembrie, Libertatea a publicat cum arată cărțile care se pregătesc pentru viitorul an școlar la editura didactică „Svit”, finanțată de guvernul ucrainean. Este vorba de manualele de „Limba moldovenească” și de „Literatura moldovenească și universală”, ambele pentru elevii români de clasa a V-a. Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, este cel care a primit cele două coperte.

România reacționează la manualele „în limba moldovenească” din Ucraina, în pofida anunțului lui Zelenski. Ciolacu: „Am aflat adevărul”

libertatea.ro

Pe 18 octombrie, în timpul vizitei premierului român, Marcel Ciolacu, la Kiev, Guvernul ucrainean a adoptat o hotărâre care stipulează că limba vorbită de minoritatea română din Ucraina este româna, dar nu „moldoveneasca”, cum era anterior.

Declarația prin care se confirmă limba română ca limbă oficială pentru comunitatea românească din Ucraina a fost salutată la Kiev. La Chișinău, aceasta a întâmpinat și laude, dar și critici. Președinta Maia Sandu a catalogat documentul drept „o mișcare importantă care consolidează unitatea țărilor noastre”. La rândul său, și președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a apreciat public colaborarea dintre Ucraina, Moldova și România.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a salutat decizia autorităților ucrainene. „Vești bune!” – a scris în limba română înalta oficială europeană pe platforma X (fosta Twitter).

Decizia autorităților ucrainene a stârnit, însă, nemulțumirea secretarului executiv al Partidului Socialiștilor Igor Dodon și a Partidului „Renaștere”, afiliat fugarului Ilan Șor. Dodon și formațiunea „Renaștere” declarau că prin această decizie autoritățile de la Kiev ar fi încălcat identitatea „moldovenilor din Ucraina”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: