novostink.ru/imagine simbol

România reduce taxele pentru importul și exportul energiei electrice din și către Moldova și Ucraina

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei din România a anunțat o reducere a tarifului reglementat aplicat de operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, pentru toate tranzacțiile de import, export și tranzit de energie electrică programate cu Republica Moldova și Ucraina, transmite IPN.

Începând din septembrie 2022, tariful reglementat pentru schimburile de energie electrică cu țările perimetrice a fost majorat masiv, mai întâi de la 0,6 la 1,2 euro/MWh, plus TVA, iar apoi la 3 euro/MWh, plus TVA. Schimburile de energie electrică cu Republica Moldova și Ucraina s-au intensificat după ce cele două sisteme energetice vecine s-au desprins de cel al Rusiei și s-au sincronizat la rețeaua interconectată a Europei continentale în martie 2022, la mai puțin de o lună după startul agresiunii militare a Kremlinului.

Din toamna anului trecut, de când Federația Rusă a început o serie de atacuri metodice extrem de agresive asupra sistemului energetic ucrainean, soldate cu pagube masive, exporturile de energie ale României către Ucraina au crescut și mai mult, atât în ceea ce privește livrările comerciale, cât și sub forma ajutoarelor de avarie. Transelectrica a încasat peste 3 milioane de lei în primul trimestru al anului din ajutoare de avarie acordate sistemului vecin al Ucrainei, constând în livrări de energie de urgență către omoloaga Ukrenergo, în momente în care infrastructura energetică ucraineană a fost afectată de atacuri cu rachete și drone ale agresorului militar rus.

Sursa citată precizează că în ultima perioadă, din cauza distrugerii unor centrale vitale, Ucraina este nevoită să importe aproape zilnic energie de la vecini. Normele UE prevăd că operatorii de transport și de sistem (OTS) din spațiul comunitar primesc compensații pentru costurile aferente găzduirii fluxurilor de energie electrică transfrontaliere în rețelele lor, plătite de către operatorii omologi ai sistemelor de unde provin și unde ajung în final aceste fluxuri. În acest scop, OTS-urile din UE contribuie cu bani la un fond comun, contribuția fiecăruia fiind proporțională cu raportul dintre valoarea absolută a fluxurilor nete înspre și dinspre sistemul său național de transport și suma dintre valoarea absolută a fluxurilor nete înspre și dinspre toate sistemele naționale de transport.

Compensațiile acoperă pierderile de energie aferente găzduirii fluxurilor transfrontaliere de electricitate, precum și costurile suportate de OTS-uri cu punerea la dispoziție a infrastructurii în scopul găzduirii fluxurilor transfrontaliere de energie electrică, inclusiv cu investițiile în întărirea rețelelor necesare pentru facilitarea acestor fluxuri. În schimb, țărilor terțe, precum Republica Moldova și Ucraina, li se aplică o taxă de utilizare a sistemelor de transport de energie din UE, stabilită în fiecare an la nivelul contribuției estimate per megawatt-oră pe care operatorii de sisteme de transport dintr-o țară UE ar trebui să o verse la fondul comun menționat pe baza fluxurilor transfrontaliere de energie electrică preconizate pentru anul în cauză. OTS-urile terțe își recuperează taxa de la exportatorii și importatorii naționali de energie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Vrem siguranță, pe stradă și în casă”: Marșul Pride, marcat de incidente și îmbrânceli

Marșul Pride, organizat de comunitatea LGBTQ din Moldova, nu a trecut fără incidente. Evenimentul a început cu o scurtă întârziere, după ce primăria nu ar fi coordonat blocarea traficului cu poliția, deși anterior ar fi emis autorizația pentru desfășurarea marșului. Organizatorii au acuzat municipalitatea de intimidare și încălcarea drepturilor. Manifestanții au continuat marșul pe carosabil, chiar dacă traseul stabilit nu a fost respectat.

„Primăria, după ce a dat pe 29 declarația și autorizația pentru desfășurarea marșului Pride, și-a încălcat azi declarația, drepturile noastre și nu a vrut să blocheze traseul pe care a fost anunțat marșul Pride. Este o intimidare, o încălcare a drepturilor noastre. Acum ne cer să mergem pe carosabil, nu pe traseul stabilit, dar vom merge înainte pentru că drepturile noastre nu sunt subiect politic pentru domnul Ceban”, a declarat activistul LGBTQ Vasile Micleușanu, organizator al marșului Pride.

Manifestanții au fost redirecționați în cele din urmă de poliție pe strada Șciusev. „Libertate” și „Vrem siguranță, pe stradă și acasă” – a scandat mulțimea.

„Astăzi nu mă simt în siguranță”, a declarat Oxana Gumennaia, adjuncta Avocatului Poporului. Ea a precizat pentru NM că este prezentă la marș pentru a monitoriza respectarea dreptului la întrunire.

„Astăzi am făcut un pas înapoi. Acest marș amintește de modul în care se desfășura marșul în 2013” – perioadă în care marșurile Pride erau constant perturbate – a declarat pentru NM juristul și activistul Ion Bambuleac.

Marșul din acest an a avut loc pe fundalul mai multor contra-proteste organizate în capitală de politicieni și reprezentanți ai bisericii. De dimineață, socialiștii au pornit un marș „pentru familie” în centrul capitalei. Tot în centru, comuniștii, în frunte cu fostul președinte Vladimir Voronin, au protestat împotriva LGBT și pentru „familia tradițională”. La manifestație s-a alăturat și fostul premier Vasile Tarlev, liderul partidului „Viitorul Moldovei”. Manifestațiile s-au desfășurat pe fundalul clopotelor și al rugăciunilor, în fața Catedralei Mitropolitane. Vezi detalii – AICI.

Tot în centrul capitalei, un grup de preoți și credincioși, înarmați cu agheasmă și cruci, au rostit rugăciuni în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt și au cerut modificarea legii pentru interzicerea familiilor și relațiilor „netradiționale”. După mai bine de o oră de protest, aceștia au pornit pe bulevardul Bodoni, în întâmpinarea marșului Pride.

Marșul a degenerat în îmbrânceli, când preoți și credincioși au încercat să spargă cordonul poliției pentru a ajunge la participanții Pride. În altercații a fost implicat și un bărbat care ținea un copil în brațe. Contactată de NM, poliția a condamnat orice formă de violență și a făcut apel la responsabilitatea participanților.

Potrivit estimărilor, la marșul Pride din acest an au participat în jur de 700 de persoane. Cifra nu a fost anunțată, deocamdată, oficial, nici de organizatori, nici de oamenii legii.


Disclaimer! Redacția NM condamnă orice formă de discriminare, revanșism, xenofobie, limbaj al urii și exploatare a fobiilor și stereotipurilor în scopuri politice. Nu tolerăm manipulările îndreptate către divizarea oamenilor în „ai noștri” și „străini” în funcție de naționalitate, proveniență etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, posibilități limitate, viziuni, loc de trai, apartenență, orientare sexuală, etc. Misiunea noastră este informarea corectă a cititorilor despre ceea ce se întâmplă și susținerea principiilor drepturilor omului, toleranței, libertății de exprimare și gândire, diversitate, precum și respectarea drepturilor minorităților.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: