România va crea un Departament pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Structura va acorda consultanță pentru implementarea reformelor
Full Article 2 minutes read

România va crea un Departament pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Structura va acorda consultanță pentru implementarea reformelor

România va institui un Departament pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Acesta urmează să activeze în subordinea Parlamentului român și să ofere consultanță Parlamentului Moldovei, cât altor instituții de la Chișinău în vederea accelerării ritmului reformelor interne necesare aderării la UE. 

Decizia a fost inclusă în rezoluția privind susținerea integrării Republicii Moldova în UE, adoptată, pe 28 martie, în cadrul celei de-a IX-a Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României.

Membrii Comisiei au fixat în rezoluție că, anul 2023 este foarte important pentru valorificarea ferestrei de oportunitate acordate Republicii Moldova, iar obiectivul strategic al țării noastre rămâne obținerea unei decizii unanime a statelor membre ale Uniunii Europene asupra deschiderii negocierilor de aderare către sfârșitul anului curent. În document se subliniază importanța asigurării accesului Moldovei la instrumentele financiare de preaderare la UE cât mai curând posibil.

Partea moldovenească a Comisiei Comune a salutat sprijinul politic continuu al României la Bruxelles și disponibilitatea de a oferi expertiză pe integrare europeană instituțiilor noastre. „Apreciem eforturile depuse la nivel guvernamental și parlamentar de către Republica Moldova în implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene. Subliniem că realizarea acestor nouă condiții va sta la baza deciziei Consiliului European privind viitorii pași”, se arată în rezoluție.

Deputatul Petru Frunze, copreședintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul R. Moldova și Parlamentul României, a menționat că reuniunea Comisiei are loc într-un context istoric important, în ajun fiind marcată împlinirea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Amintim că, pe 28 martie, deputatul român Andrei Daniel, aflat într-o vizită la Chișinău, a declarat că pentru România integrarea europeană a Republicii Moldova este o  prioritate de strategie națională și este convinsă că în curând vor începe procedurile de negociere a capitolelor de aderare pentru țara noastră. Oficialul a spus că Moldova este un candidat cu „șanse foarte serioase” în procesul de aderare la UE.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: