Rosian Vasiloi a demisionat din funcția de șef al Poliției de Frontieră
Full Article 3 minutes read

Rosian Vasiloi a demisionat din funcția de șef al Poliției de Frontieră

Rosian Vasiloi a demisionat din funcția de șef al Poliției de Frontieră. Informația a fost confirmată de către ministrul de Interne Adrian Efros, în debutul ședinței cabinetului de miniștri, din 8 noiembrie.

 

Cine este Rosian Vasiloi?

Rosian Vasiloi a fost numit de două ori în funcția de șef al Poliției de Frontieră. Pentru prima oară, s-a întâmplat în anul 2019, când Andrei Năstase deținea funcția de ministru de Interne. În luna noiembrie a aceluiași an, Vasiloi a demisionat, invocând faptul că asupra sa ar fi fost exercitate „presiuni”, iar anumite persoane ar fi fost înlocuite fără ca el să fie informat.

În iulie 2021, Rosian Vasiloi devine deputat PAS, iar o lună mai târziu, în august 2021, el a fost numit pentru a doua oară la conducerea Poliției de Frontieră, de această dată de către ministra de Interne de atunci, Ana Reveanco.

Educație și formare profesională

Rosian Vasiloi a absolvit, în 1994, Institutul Serviciului de Grăniceri din or. Moscova (Federaţia Rusă), specialitatea ofiţer al serviciului grăniceri. Ulterior, a urmat la Colegiul Europei, Natolin Campus, Varşovia, cursul „Gestionarea Intergrată a frontierelor UE şi politici migraţionale” (2016). De asemenea, Vasiloi a studiat la Şcoala Naţională de Administrare Publică, Polonica, Curs SENSE (2011).

A activat timp de trei ani în The Nonproliferation & Security Sector Strategic Business Unit of URS Federal Services International Inc. (URSFSII) şi AECOM (Arhitecture, Engineering, Construction, Operation and Management), o companie globală de proiectare și consultanță în proiecte, inclusiv şi din domeniul securităţii.

În 2015-2016 a activat în cadrul Centrului OSCE din Bişkek, Kyrgyzstan.

A făcut parte din echipa IDIS „Viitorul”, în calitate de expert în politici de securitate.

Scandaluri și anchete

Mai multe voci au cerut demisia lui Rosian Vasiloi după tragedia de la Aeroportul Internațional Chișinău, care s-a produs pe 30 iunie și s-a soldat cu moartea a trei oameni. Polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară, Igor Ciofu, au fost omorâți, iar atacatorul – un bărbat din Tadjikistan care a deschis focul după ce i s-a refuzat intrarea în țară, a fost grav rănit. El  s-a stins pe patul de spital pe 3 iulie. Atunci procuratura de la Chișinău a inițiat un dosar penal, iar autoritățile au cerut rapoarte oficiale privind cele întâmplate. Ulterior, procuratura a anunțat că Vasiloi are statut de bănuit în dosar, fiind cercetat pentru „neglijență în serviciu”.

În urma incidentului tragic, Rosian Vasiloi a fost sancționat cu „mustrare aspră”. Ministrul de Interne Adrian Efros a declarat că în urma anchetei de serviciu au fost sancționați disciplinar nouă angajați ai Poliției de Frontieră. Pe 22 septembrie s-a aflat că Vasiloi a contestat în instanța de judecată sancțiunea și a plecat în concediu neplătit pentru o perioadă de 30 de zile. Recent, el a revenit la serviciu.

Un nou scandal a izbucnit pe 4 noiembrie 2023, când un cetățean al Azerbaidjanului, căruia nu i s-a permis intrarea în Republica Moldova, a reușit să fugă din Aeroportul Chișinău. Ulterior, potrivit surselor NM, acesta s-a refugiat în Ambasada Azerbaidjanului din Chișinău. Două zile mai târziu, premierul Dorin Recean a comentat incidentul și a menționat că „vor urma demisii”.

Abia pe 8 noiembrie, Poliția de Frontieră a anunțat că individul a fost „îndepărtat” din țară.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: