Câte semnături a prezentat Maia Sandu pentru a fi înregistrată la prezidențiale? Grupul de inițiativă le-a depus la CEC
Full Article 2 minutes read

Câte semnături a prezentat Maia Sandu pentru a fi înregistrată la prezidențiale? Grupul de inițiativă le-a depus la CEC

Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, a depus la Comisia Electorală Centrală listele cu semnăturile necesare pentru a fi înscrisă în cursa electorală pentru Președinția Republicii Moldova. Grupul de inițiativă a reușit să adune mai mult de 25 de mii de semnături. 

Maia Sandu s-a prezentat la Comisia Electorală Centrală pe 6 septembrie, la ora 09:30, pentru a depune semnăturile necesare înregistrării în cursa prezidențială. Fără declarații de presă, după depunerea semnăturilor, Maia Sandu și  grupul de inițiativă care o susține la alegeri, au părăsit sediul CEC.

Șeful Aparatului Președinției, Adrian Băluțel, a declarat pentru NewsMaker că grupul a depus 25.000 de semnături verificate, plus un set suplimentar de semnături de rezervă.

Astăzi la CEC am depus 25 de mii de semnături verificate, adăugător am mai depus un set de semnături”, spune Băluțel.

Actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu a fost desemnată, oficial, pe 22 august, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. La evenimentul de lansare, care a avut loc într-un parc IT din Chișinău, au participat miniștri, deputați și membri ai formațiunii politice, printre care președintele Parlamentului, Igor Grosu, și premierul Dorin Recean, însă aceștia nu au ținut discursuri politice. Detalii AICI.

Tot pe 22 august, au fost depuse actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă care o va susține pe Maia Sandu la prezidențiale.

***
Maia Sandu a fost aleasă prima femeie președintă a Republicii Moldova pe 15 noiembrie 2020, câștigând alegerile cu un scor impresionant de 57,75%, conform Comisiei Electorale Centrale. Înfrânt în turul doi a fost Igor Dodon, susținut de Partidul Socialiștilor, care a obținut 42,25%.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 20 octombrie, în aceeași zi cu referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Amintim că pe 21 august a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de președinte a Republicii Moldova. Astfel, partidele politice și blocurile electorale pot solicita înregistrarea în calitate de participant la referendum. Campania electorală în Republica Moldova va începe pe 20 septembrie 2024. Detalii AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: