De azi, petrolul rusesc are prețul plafonat la 60 de dolari pe baril. Decizia a fost aprobată de țările din G7 (SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, Canada, Italia și Japonia), precum și Australia și Uniunea Europeană. Tot din 5 decembrie, a intrat în vigoare embargoul european asupra livrărilor de petrol rusesc importat pe cale maritimă, informează RBC.
Plafonarea prețului, ce are ca obiectiv să reducă veniturile Rusiei în contextul războiului purtat de aceasta contra Ucrainei, este complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă.
Prin această plafonare, UE interzice companiilor europene implicate în livrarea petrolului rusesc pe cale maritimă (companii de transport, de asigurări etc.) să-şi ofere serviciile dacă petrolul livrat depăşeşte pragul de 60 de dolari barilul. Cotaţia petrolului rusesc în prezent este de circa 65 de dolari barilul, aşadar această măsură va avea cel puţin deocamdată un impact limitat asupra exporturilor ruseşti de petrol.
Pentru situaţia în care preţul petrolului rusesc ar scădea sub 60 de dolari barilul, măsura stabilită de UE prevede stabilirea unui prag de 5% sub preţul pieţei, astfel încât Rusia să nu fie totuşi determinată să-şi sisteze exporturile de petrol, perturbând astfel piaţa şi antrenând o creştere a cotaţiilor petrolului care mai departe prin efectele sale să afecteze economiile occidentale.
Cu toate acestea, unii experţi se tem de o destabilizare a pieţei mondiale a petrolului, o necunoscută fiind şi reacţia ţărilor OPEC, informează Digi24.
De cealaltă parte, autoritățile din Rusia critică plafonarea prețurilor la petrol și promit să nu livreze în țările care au aprobat restricțiile. Kremlinul a respins măsurile adoptate și susține că acestea ar fi fost pregătite din timp. „O astfel de ingerință din partea țărilor occidentale ar putea provoca o destabilizare și mai mare a pieței”, a declarat vicepremierul rus Alexandr Novak.
În anul 2021, livrările de petrol și produse petroliere din Rusia în țările G7 și UE au constituit 214,7 milioane tone, în valoare totală de $109,5 miliarde.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!