iute Group a demarat cooperarea cu agenția de rating Fitch și a obținut ratingul B
Full Article 3 minutes read

iute Group a demarat cooperarea cu agenția de rating Fitch și a obținut ratingul B

Agenția internațională de rating Fitch Ratings a acordat ratingul B- obligațiunilor companiei de tehnologie financiară iute Group. Potrivit Directorului Executiv al companiei, obținerea unui rating de credit este un element important în dezvoltarea grupului internațional iute.

iute Group, care oferă servicii de creditare, plăți, intermediere în asigurări în țările balcanice și și-a listat obligațiunile la bursele de valori din Frankfurt și Nasdaq Baltic, a obținut de la agenția Fitch un rating de credit pe termen lung de emitent de nivel B- cu prognoză stabilă. Ratingul de credit pe termen lung al emitentului acordat de Fitch este o evaluare care reflectă capacitatea unei companii de a-și îndeplini obligațiile financiare.

Potrivit lui Tarmo Sild, CEO iute Group, ratingul este o etapă importantă în implementarea strategiei companiei pe piața de capital. „Am primit un rating de credit de la una dintre cele trei agenții de rating de top din lume. Obținerea acestui lucru ne va permite să schimbăm abordarea pe piețele internaționale de obligațiuni”, a subliniat acesta.

„Ratingul de credit acordat companiei iute este bun ca punct de plecare. În același timp, în mod clar, mai există loc de perfecționare în ceea ce privește îmbunătățirea raportului risc-randament”, a mai menționat șeful companiei, adăugând că scopul iute este ca, în paralel cu operațiunile de afaceri în desfășurare, să-și  dezvolte constant activitatea de pe piețele de capital.

Directorul financiar al iute Group, Christel Kurvits, consideră că ratingul de credit obținut ar trebui să trezească interesul investitorilor care au fost destul de sceptici până acum. Ratingul de credit oferă investitorilor încrederea iute este o companie transparentă, iar obligațiunile noastre sunt o investiție garantată”, a subliniat aceasta.

Volumul total al obligațiunilor preferențiale garantate ale iute este de 125 milioane EUR, iar scadența acestora – 6 octombrie 2026. Valoarea nominală a unei obligațiuni este de 100 de euro, dobânda plătindu-se investitorilor de două ori pe an cu o rată a cuponului (anual) de 11%. Pentru investitorii estonieni, obligațiunile sunt tranzacționate zilnic în mod liber la Bursa de Valori din Tallinn.

La începutul acestui an, iute Group și-a anunțat rezultatele financiare semnificative pentru primul trimestru: compania fintech a câștigat 26,4 milioane de euro în venituri și 2,2 milioane de euro în profit net. Până la sfârșitul anului, compania intenționează să realizeze venituri de 120 de milioane de euro și un profit de 15 milioane de euro. Compania iute va raporta rezultatele financiare pentru al doilea trimestru și prima jumătate a anului curent pe 22 august.

Despre Iute Group AS: fondată în 2008, este o companie estonă de tehnologie financiară. Prin intermediul filialelor sale, grupul oferă plăți în rate, servicii de plată, oportunități de investiții, precum și produse bancare și de asigurări. Compania iute oferă servicii clienților din Moldova, Albania, Macedonia de Nord și Bulgaria și își finanțează portofoliile de credite folosind capitalul propriu, depozitele și obligațiunile garantate incluse în lista principală a Bursei de Valori din Frankfurt și Nasdaq Baltic. Din 2023, iute este sponsorul principal al Orchestrei Simfonice Naționale a Estoniei.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: