Procuratura Anticorupție trimite în judecată dosarul penal privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”
Full Article 2 minutes read

Procuratura Anticorupție trimite în judecată dosarul penal privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”

Procuratura Anticorupție trimite în judecată dosarul penal privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”, fiind acuzat de acceptarea cu bună știință a finanțării ilegale a partidului din partea unui grup criminal organizat. Este vizat un fost președinte al Oficiului Teritorial Glodeni al fostului Partid Politic „Șor”.

Conform probatoriului administrat de către Procuratura Anticorupție, în colaborare cu Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate, s-a stabilit că inculpata, activând în funcția de președinte al organizației teritoriale a Partidului „Șor”, a acceptat în mod conștient, în perioada iulie – octombrie 2022, finanțarea formațiunii din surse ilegale. Suma totală a fondurilor primite se ridică la 5.963.983 lei, bani folosiți pentru organizarea protestelor și pentru plata salariilor necontabilizate (în plicuri) către membrii structurilor teritoriale ale partidului.

Urmărirea penală a fost inițiată în ianuarie 2022, în baza unei sesizări înaintate de Inspectoratul Național de Investigații și Comisia Electorală Centrală.

Fostul Partid Politic „Șor” a fost declarat neconstituțional printr-o hotărâre a Curții Constituționale din 19 iunie 2023 și radiat oficial din Registrul de stat al persoanelor juridice la 23 ianuarie 2024.

Pentru infracțiunile de care este acuzată, legea prevede pedepse ce variază de la amenzi între 57.500 și 92.500 lei, până la închisoare de la 2 la 7 ani, cu interdicția de a ocupa anumite funcții publice sau de a desfășura anumite activități pe o perioadă de la 2 la 5 ani.

În cadrul anchetei, au fost aplicate sechestre în valoare de 1.506.161 lei asupra bunurilor deținute de inculpată, pentru a asigura acoperirea unei eventuale amenzi și confiscări speciale.

Ancheta continuă în cazul a 38 de alte persoane implicate, asupra cărora au fost impuse, de asemenea, sechestre.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: