Unul dintre finanțatorii celebrului referendum din Găgăuzia a murit, la Moscova
Full Article 3 minutes read

Unul dintre finanțatorii celebrului referendum din Găgăuzia a murit, la Moscova

Omul de afaceri şi mecenatul Iurii Iacubov, care a finanțat celebrul referendum din Găgăuzia, a decedat la Moscova, Rusia. Despre decesul lui a anunțat ex-deputatul în Adunarea Populară Roman Tiutin, scrie laf.md.

Iurii Iacubov s-a născut în localitatea Baimaclia din raionul Cantemir, dar a crescut în orașul Ceadîr-Lunga (UTA Găgăuzia).

Iurii Iacubov a fost cunoscut nu doar în Moldova, ci și în Ucraina, precum și în Federația Rusă, unde a trăit și a lucrat cu succes în ultimele decenii.

În Rusia, după cum a spus însuși Iacubov, a investit mai întâi în construcții și finanțe, apoi a început să se angajeze în afacerile petroliere. Mai târziu, s-a întors la afacerile de construcții: a construit apartamente, așezări de cabane în afara Moscovei etc.

În plus, în Rusia, omul de afaceri s-a angajat și în alte activități, de la construirea de benzinării pentru Lukoil până la depozite pentru depozitarea și vânzarea produselor agricole din Republica Moldova în Rusia. 

„Sunt proprietarul a trei întreprinderi care activează în regiunea Moscovei, o întreprindere în Voronej, o întreprindere în Krasnodar, o întreprindere la Sankt Petersburg, precum și a casei comerciale Migdal P, care furnizează vinuri moldovenești pe piața rusă. În plus, sunt coproprietar al băncii comerciale „ISB”. Aceasta este o bancă mică. Când am cumpărat-o, era undeva pe locul 600 în evaluările rusești, iar acum este undeva pe linia 450 ”, a spus Iurii Iacubov într-unul dintre interviurile sale .

Fiind un om de afaceri desăvârșit și împlinit, Iurii Iacubov a devinit un patron al artelor și oferea sprijin financiar atât colegilor săi, oamenilor de afaceri, cât și cetățenilor obișnuiți, care au apelat la el pentru ajutor în probleme personale.

Iurii Iacubov este cunoscut pentru sprijinirea financiară în organizarea și desfășurarea unui referendum privind autodeterminarea externă a Găgăuziei, desfășurat la 2 februarie 2014. Atunci, locuitorii Găgăuziei au votat împotriva integrării în UE și pentru aderarea la „Uniunea Vamală” cu Rusia.

Cu participarea sa directă, au fost transferate către unii primari din Găgăuzia utilaje de curățenie și construcții, mașini de udat, ambulanțe.

În 2015-2016, Iurii Iacubov a acceptat oferta bașcanului Irina Vlah de a deveni consilierul ei pe probleme economice străine și s-a întors pentru o perioadă în Găgăuzia. În această funcție, el a lucrat pe bază de voluntariat, adică fără salariu.

Într-un interviu pentru presa din Moldova, Iacubov spunea: „Voi răspunde scurt: nimeni şi niciodată nu mă va putea împiedica să ajut Găgăuzia şi pe găgăuzi să aibă o viaţă mai bună. Acesta a fost, este şi va fi unicul meu plan legat de Găgăuzia”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: