Rusia acuză autoritățile de la Chișinău de „genocid” împotriva poporului. ISW: Probabil încearcă să justifice viitoarea agresiune
Full Article 3 minutes read

Rusia acuză autoritățile de la Chișinău de „genocid” împotriva poporului. ISW: Probabil încearcă să justifice viitoarea agresiune

Trecerea Kremlinului de la acuzațiile privind persecutarea vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova la cele privind vorbitorii de „limbă moldovenească” indică faptul că autoritățile din Federația Rusă „încearcă probabil să justifice viitoarea agresiune” pe întreg teritoriul țării noastre. Precizarea a fost făcută de Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a declarat că decizia autorităților privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația și Constituția Republicii Moldova ar fi un element de „genocid” al populației din țara noastră.  

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului au analizat un interviu pe care purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, l-a acordat agenției de presă de stat TASS.

În cadrul interviului, Zaharova a acuzat autoritățile de la Chișinău de practici „eugenice” comparabile cu cele ale celui de-al Treilea Reich. În special, purtătoarea de cuvânt a MAE-ului rus a declarat că liderii țării „înlocuiesc” așa-zisa „limbă moldovenească” cu limba română, ceea ce, potrivit lui Zaharova, este „unul dintre elementele genocidului împotriva unui întreg popor”.

Astfel, analiștii ISW au remarcat, într-un raport publicat pe 9 mai, că în interviul acordat pentru TASS, Zaharova nu a criticat politica președintei Maia Sandu privind limba rusă, așa cum au făcut-o alți politicieni în ultima vreme.

Kremlinul a invocat în mod repetat nevoia autoproclamată de a proteja „compatrioții” Rusiei, în special vorbitorii de limbă rusă care ar fi fost discriminați, pentru a justifica agresiunea rusă în străinătate, inclusiv în Ucraina și Moldova. Cu toate acestea, oficialii de la Kremlin, inclusiv președintele Vladimir Putin, promovează în ultima vreme narațiunea că Rusia se află într-un conflict geopolitic existențial cu o presupusă mișcare nazistă modernă care ar fi răspândită în Occident”, se mai arată în raport.

Analiștii spun că este posibil ca Kremlinul să fi ajuns la concluzia că o versiune a luptei împotriva „nazismului” ar fi mai eficientă.

Cele două regiuni pro-ruse din Moldova, Găgăuzia și Transnistria, au un număr mare de vorbitori de limbă rusă, iar trecerea Kremlinului de la acuzațiile privind persecutarea vorbitorilor de limbă rusă la cele privind vorbitorii de limbă moldovenească indică faptul că Kremlinul încearcă probabil să justifice viitoarea agresiune rusă în toată Moldova”, au comunicat reprezentanții ISW.

Analiștii consideră, de asemenea, că participarea oligarhului fugar Ilan Șor și doi politicieni afiliația acestuia – deputata Marina Tauber și bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul – la parada militară de la Moscova, pe 9 mai, indică și mai mult faptul că Kremlinul intenționează să îi folosească pentru a destabiliza Moldova.

***

Amintim că despre faptul că limba de stat în Republica Moldova este română se menționează încă în Declarația de Independență a țării, adoptată în anul 1991. În martie 2023, Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care sintagmele „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă” au fost înlocuite cu „limba română” în Constituție și legislație.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: