Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene organizează, în aceste zile, reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova. Președinta Maia Sandu a vorbit la începutul evenimentului despre 4 direcții „esențiale de acțiune diplomatică”. Potrivit Maiei Sandu, acestea sunt „direcțiile de acțiune pentru viitorul imediat și pe termen mediu”. Printre acestea sunt procesul de aderarea la UE, dar și promovarea rolului Republicii Moldova ca furnizor de securitate. În cadrul reuniunii, Sandu le-a spus ambasadorilor că „trăim timpuri decisive” și că de rezultatele pe care le vom obține în următoarea perioadă depinde cât de repede țara noastră va reuși să se dezvolte. „Rusia va continua să fie un element de insecuritate pentru noi”, a menționat șefa statului.
Șefa statului a spus că Republica Moldova a reușit să facă „un salt semnificativ în relația cu Uniunea Europeană”.
„Acest lucru este o dovadă a încrederii instituțiilor europene și a statelor membre în autoritățile de la Chișinău, în raporturile pe care le facem. (…) Politica noastră externă activă, echilibrată și consecventă ne-a permis în ciuda războiului de la hotare să menținem pacea și stabilitatea în Republica Moldova, să trecem peste o iarnă grea, să susținem economia și să continuăm reformele importante ca să putem avansa ferm pe parcursul nostru european”, a comunicat Maia Sandu, la reuniunea ambasadorilor țării noastre.
Președinta a menționat că ambasadorii trebuie să înțeleagă „că trăim timpuri decisive pentru viitorul Republicii Moldova”.
„De rezultatele pe care le vom obține în următoarea perioadă depinde cât de repede țara noastră va reuși să se dezvolte. (…) Știm cu toții cât de mari sunt provocările geopolitice, din păcate aceste provocări geopolitice vor persista pentru că războiul continuă din păcate și nu vedem semne că acest război s-ar finaliza în curând”, a precizat Sandu.
Ea a mai spus că Moldova trebuie să facă tot ce îi să în puteri „pentru a ajuta Ucraina prin menținerea acestor căi de solidaritate, prin susținerea refugiaților care au venit și care pot să mai vină în Republica Moldova”.
„Rusia va continua să fie un element de insecuritate pentru noi. Ați văzut în acest an eforturi prin care forțe din Federația Rusă au încercat să destabilizeze situația din Republica Moldova. A existat și o încercare de răsturnare a puterii constituționale din țara noastră. (…) Pe de altă parte suntem norocoși pentru că România rămâne alături de Republica Moldova, România ne susține și în abordarea problemelor și provocărilor interne dar este și un foarte important avocat al Republicii Moldova în politica noastră externă”, a declarat Sandu.
Șefa statului a vorbit despre 4 direcții „esențiale de acțiune diplomatică”. Potrivit Maia Sandu, acestea sunt „direcțiile de acțiune pentru viitorul imediat și pe termen mediu”.
Prima direcție este procesul de aderarea la UE.
„Ne propunem să inițiem negocierile de aderare cât de curând posibil. (…) Sarcina dumneavoastră este să vorbiți statelor membre și nu doar despre toate eforturile noastre și despre realizări. La fel să vorbim și despre probleme”, a menționat Sandu.
Revigorarea economiei este a doua direcție.
„Problemele economice erau serioase și înainte de pandemie, și înainte de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Acum aceste probleme au devenit și mai complicate și de aceea vă solicit respectuos să vă concentrați pe acest domeniu de activitate foarte importantă pentru țara noastră. (…) Rolul dumneavoastră este să promovați țara noastră ca o destinație sigură pentru investiții străine de calitate”, a comunicat șefa statului.
Promovarea intereselor diasporei este cea de-a treia direcție.
„Noi trebuie să facem totul pentru ca să îi ajutăm atunci când au nevoie”, a spus Maia Sandu.
Promovarea rolului Republicii Moldova ca furnizor de securitate este a patra direcție.
„Este crucial să consolidăm poziția Republicii Moldova ca furnizor de securitate în regiune și pe continent, așa încât toată lumea să aibă încredere în țara noastră”, a menționat șefa statului.
***
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene organizează, la Chișinău în perioada 16 – 17 august 2023, reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova.
Potrivit Ministerului, evenimentul are drept scop examinarea chestiunilor legate de realizarea politicii externe a Republicii Moldova și stabilirea unor noi sarcini şi priorități pe termen scurt și mediu, aprecierea activității misiunilor diplomatice şi sporirii eficienței acestora. În cadrul reuniunii vor fi examinate chestiuni legate de evoluția relațiilor internaționale din ultima perioadă, inclusiv progresul Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!