Rusia, indignată că Moldova nu a acreditat observatori ruși pentru monitorizarea alegerilor locale. Reacția CEC
Full Article 4 minutes read

Rusia, indignată că Moldova nu a acreditat observatori ruși pentru monitorizarea alegerilor locale. Reacția CEC

Federația Rusă a anunțat că Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova a refuzat acreditarea mai multor observatori ruși pe lângă Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru monitorizarea alegerilor locale din 5 noiembrie. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a CEC, Rodica Sîrbu, a declarat că lista observatorilor desemnați a OSCE a fost consultată cu autoritățile de profil ale statului, iar acestea au „recomandat” Comisiei să se abțină de la acreditarea „unor persoane”. Sîrbu a mai precizat că numărul observatorilor care nu au fost acreditați este mic în comparație cu cel al întregii componențe a misiunii internaționale de monitorizare și nu va afecta capacitatea acesteia să-și indeplinească atribuțiile. În același timp, în lista observatorilor internaționali din partea OSCE acreditați de CEC nu figurează niciun cetățean al Federației Ruse.

Rusia: „Chișinăul încalcă angajamentele internaționale”

Pe 31 octombrie, Reprezentanța Permanentă a Rusiei la OSCE a publicat o declarație oficială în care a anunțat că CEC din Republica Moldova nu a acreditat observatori ruși în cadrul misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa pentru monitorizarea alegerilor locale. Aceasta a calificat decizia drept una „politizată” și „antirusească”.

Pe măsură ce se apropie alegerile locale din Moldova din 5 noiembrie, conducerea acestui stat-participant la OSCE sporește numărul de aventuri politizate cu accente vădit antirusești. De data asta, este vorba despre refuzul Comisiei Electorale Centrale a țării de a acredita un număr de observatori ruși pe termen scurt în cadrul misiunii de monitorizare a Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), fără a oferi niciun motiv. (…) Din cauza prejudecății sale antirusești, nu este pentru prima dată când Chișinăul încalcă cu rea intenție angajamentele internaționale în domeniul electoral adoptate în cadrul OSCE. (…) Cerem ca autoritățile Moldovei să revină la îndeplinirea cu bună-credință a angajamentelor electorale și ca liderii ODIHR să ia măsuri urgente pentru a îndrepta situația”, se arată în declarația reprezentanților Rusiei la OSCE.

CEC: Decizia a fost consultată cu autoritățile statului

NM a contactat-o pe purtătoarea de cuvânt CEC, Rodica Sîrbu, pentru o reacție.

Misiunea de observare a alegerilor din partea OSCE/ODIHR vine la invitația Republicii Moldova, prin urmare, Republica Moldova este interesată să fie asigurată transparența întregului procesului electoral. În altă ordine de idei, este absolut firesc să fie consultate autoritățile competente ale statului referitor la lista observatorilor desemnați. Respectiv, autoritățile competente au dreptul să se expună asupra persoanelor detașate pentru observarea alegerilor. În acest caz, Comisiei Electorale Centrale i-a fost recomandat să se abțină de la acreditarea unor persoane. Numărul acestora este nesemnificativ în raport cu componența numerică a misiunii și nu va afecta capacitatea acesteia de a-și exercita funcțiile. Astfel de cazuri există în practica misiunilor de observare ale OSCE”, a declarat Sîrbu .

Totodată, Rodica Sîrbu a menționat că CEC nu comentează motivele care au stat la baza decizii, pentru că acestea „țin de competența organelor de resort ale statului”.

Cine va monitoriza alegerile locale

Pe 31 octombrie, Comisia Electorală Centrală a anunțat că peste 1 500 de observatori naționali și internaționali vor monitoriza alegerile locale din 5 noiembrie. Astăzi, CEC a acreditat ultimii observatori.

Cei 1 092 de observatori naționali care vor monitoriza scrutinul electoral sunt reprezentanți a opt asociații publice din Moldova. Majoritatea observatorilor au fost acreditați la cererea Promo-LEX.

De asemenea, CEC a acreditat 401 observatori internaționali. Aceștia reprezintă 17 misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova (93 de persoane), 13 autorități electorale străine (30 de persoane), o asociație internațională (2 persoane). Misiunea de monitorizare a alegerilor a OSCE/ODIHR va fi reprezentată de 235 de persoane, ENEMO – 11 persoane, Congresul Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei – 20 de persoane și Parlamentul European – 12 persoane.

De menționat că printre observatorii internaționali din partea OSCE ODIHR nu figurează niciun cetățean rus.

Amintim că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului, vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: