Rusia și Belarus ar fi țările de unde vin alertele cu bombă. Gavrilița: Aceste date pot fi manipulate
Full Article 3 minutes read

Rusia și Belarus ar fi țările de unde vin alertele cu bombă. Gavrilița: Aceste date pot fi manipulate

Premierul Natalia Gavrilița a spus că alertele cu bombă vin din Federația Rusă și Belarus. Totuși, oficialul a menționat că nu se cunoaște dacă cei care stau în spatele alarmelor false se regăsesc în aceste țări pentru că „aceste date pot fi manipulate”. 

În cadrul emisiunii „Ediţie specială” de la Radio Moldova, prim-ministra a spus că „este foarte greu de urmărit” persoanele care stau în spatele alertelor.

„Într-adevăr avem un număr extraordinar de alerte. Ele vin din extern, sunt greu de urmărit. Noi știm anumite lucruri, că sunt surse în Belarus, Rusia și lucrăm cu aceste state pentru a identifica persoanele, dar în mediul online este foarte de greu de urmărit până la capăt mai ales comanditarii”, a menționat Gavrilița, care a ținut să precizeze că în acest caz „este foarte ușor să fie ajustate tacticile”.

Oficialul moldovean a spus că cele două țări ar fi locația de unde au venit alertele, însă autorii alertelor ar putea fi în alte direcții.

„Nici nu știm de fapt dacă cei care stau în spate sunt în aceste țări pe care le-am numit pentru că acolo este adresa computerului, dar cei care cunosc un pic cum funcționează tehnologiile informaționale știu că aceste date pot fi manipulate”, a menționat Gavrilița.

Premierul a mai spus că alertele „au menirea să scadă vigilența autorităților”. „Să ne țină ocupați, să ne testeze reacția. De aceea, trebuie să rămânem calmi pentru că sunt timpuri complicate cu provocări din diferite direcții”, a conchis Gavrilița.

Menționăm că ultima alertă cu bombă în țara noastră a fost anunțată pe 4 august curent, la Aeroportul Internațional Chișinău. În urma verificărilor, alarma s-a dovedit a fi falsă.

Amintim că urmare a nenumăratelor alerte cu bombă care vizează Aeroportul Internațional Chișinău, oamenii legii recent au dispus mai multe acțiuni în vederea asigurării securității călătorilor și a personalului. Astfel, de la 1 august, accesul în Aeroportul Internațional Chișinău este strict pentru personalul aeroportuar și pentru persoanele participante la traficul transfrontalier. În acest sens au fost stabilite coridoare speciale și separate pentru intrare și ieșire din Aeroport.

Reprezentanții Poliției de Frontieră, anterior, au menționat că se va permite intrarea în Aeroport în baza prezentării tiketului și a documentului de călătorie, controlul cărora va fi efectuat de către reprezentații administrației aeroportuare. După procedură, pasagerul va continua cu înregistrarea la rută, ulterior se va prezenta la controlul documentelor de călătorie și cel de securitate, urmând așteptarea cursei în sala sterilă.

Totodată, autoritățile declarau că echipaje mixte INSP și IGC vor patrula zilnic în proximitatea Aeroportului și vor interveni cu suportul necesar în asigurarea securității aeroportuare. La fel, se menționa că vor fi antrenate și echipaje canine specializate în depistarea substanțelor interzise și explozive.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: