Ruslan Popov, aflat în arest la domiciliu, a fost suspendat din funcția de procuror
Full Article 3 minutes read

Ruslan Popov, aflat în arest la domiciliu, a fost suspendat din funcția de procuror

Ruslan Popov, fostul adjunct al procurorului general Alexandr Stoianoglo, care este vizat într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită, a fost suspendat din funcția de procuror. Decizia a fost luată de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), pe 28 decembrie.

CSP a examinat demersul procurorului general interimar Dumitru Robu cu privire la suspendarea lui Ruslan Popov din funcția de procuroror, care a fost depus în luna noiembrie 2021. Subiectul a fost înlăturat de mai multe ori din ordinea de zi a Consiliului. Pe 28 decembrie, solicitarea a fost aprobată. Decizia, însă, poate fi contestată.

Ruslan Popov a fost suspendat din funcție încă pe 6 octombrie, după ce a fost inițiat un dosar penal pe numele procurorului general Alexandr Stoianoglo. Potrivit legii, odată cu suspendarea din funcție a procurorului general, aceeași măsură li se aplică și adjuncților săi.

Amintim că Ruslan Popov se află în prezent în arest la domiciliu. El a fost reținut pe 9 octombrie, pe un termen de 72 de ore, fiind cercetat penal pentru îmbogățirea ilicită. Într-o investigație jurnalistică se arăta că Popov a indicat în declarația de avere că locuințasa ar costa doar 111,8 mii de lei, deși, în realitate, prețul ar fi de cel puțin 2 mln lei. În altă investigație se arată că tatăl lui Ruslan Popov deține terenuri cu suprafața totală de 100 ha. Asta cu toate că localnicii au declarat că, în 2014, însuși Ruslan Popov a cumpărat terenurile respective. În 2018, în gospodăria părinților procurorului, care sunt pensionari, a început construcția unei camere frigorifice cu suprafața de 2000 m2.

Pe de altă parte, avocații Igor Hlopețchi și Oleg Spînu au susținut, pe 10 octombrie, o conferință de presă în cadrul căreia au declarat că acțiunile procesuale care au avut loc în contextul reținerii lui Popov ar fi „lipsite de orice temei și probe”. Avocații au afirmat că „execuția conducerii Procuraturii Generale care nu a acceptat subordonarea politică, continuă” și au declarat că s-a recurs la reținere și arest în scopul intimidării clientului lor, „pentru a i se închide gura”, potrivit IPN.

În același timp, pe 8 octombrie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Vasile Grădinaru a depus o sesizare la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pe numele procurorilor Ruslan Popov și Iurie Perevoznic, suspendați din funcția de adjuncți ai procurorului general. Grădinaru le-a reproșat lui Popov și Perevoznic că s-ar fi expus în mod public în interes personal și au dat apreciere juridică pe fiecare capăt de acuzare, care i se incriminează lui Stoianoglo.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: