S-a decis! Când vor avea noile alegeri prezidențiale în România

Purtătorul de cuvânt al Guvernului român, Mihai Constantin, a anunţat joi că Executivul a stabilit data alegerilor prezidenţiale, pe 4 mai 2025 şi noi măsuri privind derularea campaniei electorale şi realizarea publicităţii politice, în condiţii de transparenţă. Perioada electorală începe pe 18 februarie 2025, scrie News.ro.

„Hotărârile de Guvern premerg această ordonanţă de urgenţă şi stabilesc data alegerilor: 4 mai 2025 – alegeri prezidenţiale şi locale în anumite unităţi administrativ-teritoriale. Aşadar, duminică, 4 mai 2025, vor avea loc alegeri pentru preşedintele României, precum şi alegeri parţiale şi pentru preşedintele Consiliului Judeţean Bihor şi pentru primarii din 17 comunităţi locale”, a precizat Constantin.

El a arătat că, pentru cele două scrutine, va fi utilizată aceeaşi infrastructură electorală ca şi în anul precedent, tocmai pentru asigurarea fluidităţii, transparenţei şi corectitudinii procesului de votare.

„Plata personalului implicat în acest proces electoral, la propunerea Ministerului Finanţelor, va fi redusă cu 25% pentru a se încadra în planul general de reducere a cheltuielilor publice propuse de Ministerul de Finanţe. Rămân însă la aceeaşi parametri alocarea indemnizaţiei de hrană zilnică, aşa cum era prevăzută, dar indemnizaţia efectivă pentru a face parte dintr-un birou electoral sau pentru angajaţii MAI, MAE implicaţi în acest proces este redus cu 25%”, a afirmat reprezentantul Guvernului.

Potrivit lui Constantin, o altă particularitate a votului în străinătate este că, dacă până acum votul începea la ora 12:00, ora locală, în secţiile de votare din străinătate, începând cu vineri, acum votul va începe la ora 7:00 dimineaţa ora locală şi se va încheia la ora 21:00 ora locală, sâmbătă – de la 7:00 dimineaţa ora locală la ora 21:00 ora locală.

„Duminică, 4 mai, când se întâmplă votul şi în ţară, aici a intervenit o modificare. (..) Duminică, votul începe în secţiile de votare din străinătate la ora 7:00 ora locală, dar se încheie fie la ora 21:00, ora locală, dacă ne aflăm pe meridianul care precede, la est de România, s-a închis votul, cum se întâmpla şi până acum, la ora 21:00, dar ce înseamnă la vest de România, pe celelalte fusuri orare, votul se va închide la ora 21:00, ora României.

Asta înseamnă că, dacă mergem la o extremă în Statele Unite, la o secţie de votare duminică, 4 mai, votul se va închide atunci când în România este ora 21:00. Această măsură a fost adoptată la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, tocmai pentru a nu mai lăsa acel ecart de timp de influenţare a votului atunci când el s-a închis în România, dar a rămas deschis în străinătate, în secţiile care sunt la vest de România, pe fusurile orare aferente”, a precizat Constantin.

El a mai declarat că există din nou o prevedere valabilă şi în ţară, şi în străinătate şi anume la ora 21:00, când se închid urnele, este destul de probabil şi clar posibil ca în secţia de votare să existe oameni care doresc în continuare să voteze, dar şi în afara secţiei de votare să existe cozi, astfel că, legal, există posibilitatea ca votul în acele secţii de votare să fie prelungit cu trei ore, cel mult, până la miezul nopţii în România, adică pentru ca cei care se află în perimetrul secţiilor de votare să-şi poată exercita acest drept.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: