„S-au comportat ciudat, dar corect”. Fondatorul NewsMaker a fost reținut în Transnistria
Full Article 3 minutes read

„S-au comportat ciudat, dar corect”. Fondatorul NewsMaker a fost reținut în Transnistria

Jurnalistul originar din Republica Moldova Vladimir Soloviov, fondator al portalului NewsMaker și corespondent special al publicației ruse „Kommersant”, a fost reținut timp de 5 ore de către reprezentanții Tiraspolului. Incidentul s-a produs pe 14 aprilie la Tighina. Acesta a fost scos din edificiul unde au loc reuniunile de lucru ale Comisiei Unificate de Control (CUC) și dus în oficiul „Serviciului de Securitate” transnistrean. Chișinăul a condamnat incidentul și a menționat că cele întâmplate trebuie investigate conform legii.

Incidentul a fost făcut public de serviciul de presă al Biroului politici de reintegrare. Potrivit instituției, delegația Republicii Moldova a cerut explicații de la reprezentanții transnistreni în CUC.

Până la sosirea delegației moldovenești, câteva persoane neidentificate l-au scos din edificiul unde au loc reuniunile de lucru ale Comisiei Unificate de Control și l-au dus într-o direcție necunoscută. Din câte se cunoaște, acesta intenționa să realizeze interviuri cu membrii CUC. Delegația transnistreană a răspuns sfidător că nu cunoaște nimic și că trebuie să se documenteze”, se arată în comunicat.

Mai mult, delegația Republicii Moldova s-a declarat „profund îngrijorată de aceste acțiuni ilegale ale structurilor de forță ale Tiraspolului îndreptate asupra reprezentanților mass-media, cazul urmând a fi investigat de organele de drept în conformitate cu legislația națională”.

La rândul său, Vladimir Soloviov a declarat pentru NM că a venit la ședința CUC pentru a discuta cu membrii Comisiei despre războiul din Ucraina. Acesta a precizat că nu deținea acreditare specială pentru a participa la întrunire.

Am vrut să discut înainte de ședință cu cei pe care îi cunosc personal”, a menționat jurnalistul.

Acesta a mai spus că s-a apropiat de așa-numitul „ministru al Apărării” de la Tiraspol, însă acesta a refuzat să comenteze situația, spunând că astfel de subiecte sunt discutate prin intermediul „administrației prezidențiale”. De asemenea, reprezentantul Tiraspolului l-a întrebat pe Soloviov dacă deține acreditare aprobată de Chișinău sau Tiraspol. După ce jurnalistul a răspuns negativ, de el s-a apropiat un angajat al serviciilor speciale transnistrene, care l-a condus în oficiul instituției. Acolo, Vladimir Soloviov s-a aflat circa 5 ore.

S-au comportat ciudat, dar corect”, a menționat acesta.

Jurnalistul a mai spus că angajații KGB-ului transnistrean i-au cerut telefonul, însă acesta a refuzat să îl predea și pur și simplu l-a deconectat. După cinci ore, acesta a fost condus la punctul de control.

Mi-au spus că mă expulzează. Nu știu ce au avut în vedere, nu mi-au dat niciun document”, a mai spus Soloviov.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: