„Să fie vaccinați toți cei care doresc”. Primarul capitalei insistă asupra inițierii etapei a III-a de imunizare anti-Covid
Full Article 3 minutes read

„Să fie vaccinați toți cei care doresc”. Primarul capitalei insistă asupra inițierii etapei a III-a de imunizare anti-Covid

Primarul mun. Chișinău Ion Ceban insistă asupra inițierii etapei a III-a de imunizare. Edilul susține că, în ultimele zile, se atestă un număr tot mai mare de adresări, iar la unele centre de vaccinare din capitală s-au format cozi. Contactată de NM, șefa Direcției generale asistență socială și sănătate a precizat că decizia finală depinde de Ministerul Sănătății.

Potrivit lui Ceban, numărul persoanelor dornice să fie imunizate a crescut semnificativ, iar la Centrul municipal s-au format cozi.

„Doar în ultimele 2 zile, numărul solicitărilor zilnice pentru vaccinare a crescut de cca 3 ori: de la 1300 în data de 29 aprilie, la peste 3500 la ziua de ieri”, a menționat primarul capitalei.

Prin urmare, autoritățile municipale au reiterat apelul privind inițierea etapei a III-a de imunizare.

„Am solicitat să fie vaccinați toți cei care doresc, deoarece nu este corect să păstrăm vaccinurile la frigider, iar mai multe persoane anterior refuzau imunizarea. Vaccinarea trebuie să devină accesibilă pentru fiecare. Nu trebuie să birocratizăm procesul. În lipsa registrului operațional de programare pentru vaccinare, am luat decizia ca administrarea serului să se facă în baza adresării libere, chiar dacă au fost observate la anumite centre de vaccinare mici aglomerații”, a menționat Ceban.

Contactată de NM, șefa Direcției generale asistență socială și sănătate Tatiana Bucearschi a precizat că decizia trebuie să fie luată de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: „Am decis prin hotărârea Comisiei municipale deschiderea etapei III de vaccinare, însă decizia finală nu ține de muncipalitate. Nu putem noi să deschidem etapa a III-a. Noi am solicitat având dozele de vaccin dispobile, sunt destule pentru toți doritorii. În prima etapă nu am avut probleme, majoritatea au acceptat imunizarea. Dar în etapa a II-a avem multe persoane care refuză. Ca să nu fie stocate aceste doze degeaba, am făcut o adresare pentru inițierea etapei a III-a, ca să poată fi imunizați toți doritorii. Asta a avut în vedere domnul primar”.

În ajun, secretarul de stat al Ministerului Sănătății Igor Curov a declarat pentru NM că deocamdată nu poate demara etapa a III-a de imunizare, întrucât nu sunt suficiente doze de vaccin.

***

La nivel național, se desfășoară etapa a II-a de imunizare împotriva coronavirusului. Pot beneficia de vaccin adulții cu vârsta mai mare de 60 de ani și comorbidități, angajații sistemului educațional și structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului.

Potrivit datelor publicate pe platforma vaccinare.gov.md, până în dimineața de 6 mai au fost administrate 160 de mii de doze de vaccin anti-Covid. Doar 20,3 mii de persoane au beneficiat de ambele doze.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: