Maia Sandu, candidata Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale, a îndemnat cetățenii să nu divizeze oamenii după etnii și să nu-i învinovățească pe cei „care au votat într-un fel sau altul”. „Vă rog foarte mult să avem grijă de unitatea noastră. Toți suntem parte din Moldova”, a comunicat Sandu. Mesajul candidatei vine pe fundalul unor reacții pe rețelele de socializare după ce Alexandr Stoianoglo, care a acces în turul II de scrutin, s-a confruntat cu mesaje care vizează etnia sa – găgăuză.
„Dragi cetățeni, am învins de atâtea ori în lupte complicate și nedrepte, doar pentru că ne-am ținut uniți. Am demonstrat de multe ori că răul poate fi învins – cu dragoste de neam și cu credință. Cu încredere unii în alții. Vă rog foarte mult să avem grijă de unitatea noastră. Să nu împărțim oamenii după etnii, să nu învinovățim cetățenii care au votat într-un fel sau altul. Toți suntem parte din Moldova. Toți locuim aici și vrem să fie bine. Învrăjbirea oamenilor îi ajută doar pe cei care vor să readucă hoții la putere. Poporul nostru a știut și în cele mai grele vremuri să trăiască în bună înțelegere, împreună, să construiască o casă, un sat, o țară. Ne unește omenia și vrem același lucru – pace și bunăstare acasă”, a scris Maia Sandu pe o rețea de socializare.
***
Pe 20 octombrie în Republica Moldova au avut loc alegeri prezidențiale. În urma scrutinului, niciunul dintre cei 11 pretendenți înscriși în cursa electorală nu au obținut majoritate de voturi, astfel că urmează să aibă loc turul II al alegerilor, la care vor concura doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi: Maia Sandu de la PAS și Alexandr Stoianoglo de la PSRM. Turul II al alegerilor prezidențiale va avea loc în data de 3 noiembrie.
După ce Stoianoglo a acces în turul II, mai mulți activiști au venit cu reacții pe rețelele de socializare în care s-au arătat deranjați de acest lucru, făcând trimitere la etnia concurentului electoral. Aceștia au folosit fraze precum: „Ce facem noi? Dăm țara pe mâna unui găgăuz?” și „Un moldovean adevărat niciodată nu votează un găgăuz. Găgăuz înseamnă trădător de țară”. Ex-candidata la funcția de președinte Natalia Morari a scris, pe 22 octombrie, că „Maia Sandu este personal responsabilă de această campanie de ură, xenofobie și discriminare pe criterii etnice și politice a contracandidatului său, Alexandru Stoianoglo, dar și a fiecărui al doilea cetățean din țară, care și-a exprimat altă opțiune de vot în cadrul referendumului”. Între timp, PAS a publicat o declarație în care a condamnat atacurile xenofobe și instigarea la ură interetnică după ce mai mulți activiști au promovat mesaje împotriva lui Stoianoglo, candidat în turul II al alegerilor prezidențiale, din cauza etniei sale – găgăuză. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!