Saakașvili: Putin a scăpat de Navalnîi, dușmanul său nr. 1. Al doilea sunt eu
Full Article 3 minutes read

Saakașvili: Putin a scăpat de Navalnîi, dușmanul său nr. 1. Al doilea sunt eu

Ex-președintele Georgiei Mihail Saakașvili susține că liderul de la Kremlin Vladimir Putin a scăpat de „dușmanul său numărul 1” – opozantul rus Aleksei Navalnîi. Potrivit lui Saakașvili, al doilea dușman al lui Putin este el. Declarațiile au fost făcute în timpul ședinței de judecată la care a participat de la distanță, scrie jam-news

„Putin prin Navalnîi a scăpat de dușmanul său numărul 1. Iar al doilea dușman, pe care îl are în mâini, sunt eu – Saakașvili”, a comunicat ex-președintele Georgiei Mihail Saakașvili, la ședința de judecată din 21 februarie.

Potrivit sursei, aceasta este a doua declarație a lui Saakașvili după anunțul cu privire la moartea lui Navalnîi. În prima declarație, publicată pe Facebook, Saakașvili a spus că Putin îl compara adesea cu Navalnîi și „ne-a urât pe amândoi”. „Când Putin vorbea despre Navalnîi, el nu-i menționa numele, dar a spus despre el: acesta este rusul Saakașvili. (…) El a declarat nu o dată că Mihail Saakașvili și Navalnîi sunt principalii săi dușmani”, a scris Mihail Saakașvili.

***

Navalnîi, principalul critic al lui Vladimir Putin, a fost declarat mort pe 16 februarie 2024. El avea 47 de ani. Potrivit autorităților ruse, politicianul s-ar fi simțit rău, imediat după ce s-a întors în celulă după o plimbare afară. Pe 19 februarie, Comitetul de Investigații al Federației Ruse a informat avocații și mama lui Aleksei Navalnîi că trupul său nu va fi eliberat încă cel puțin 14 zile, până când expertiza nu va fi finalizată. Între timp soția lui Navalnîi, Iulia, a declarat că va continua lupta soțului său. Ea a spus că soțul ei a fost ucis de Vladimir Putin și că știe „din ce motive exacte” s-a întâmplat acest lucru, și că în curând colaboratorii lui Navalnîi vor povesti despre acest lucru.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunțat că UE va impune un regim de sancțiuni împotriva Rusiei pentru încălcarea drepturilor omului în numele lui Navalnîi. De asemenea, el a promis că UE va continua să sprijine societatea civilă rusă și mass-media independente.

***

Din mai 2022, Mihail Saakașvili se află la clinica Vivamed. După arestul din 2021, starea de sănătate a politicianului s-a deteriorat brusc. În timpul audierilor în instanță, 20 de medici au declarat că Saakașvili se află într-o stare extrem de gravă. În februarie 2023, s-a raportat că Saakașvili cântărea 67 kg. Înainte de a fi arestat, acesta cântărea 116 kg în condițiile în care are înălțimea de 195 cm. La începutul lunii iulie 2023, Mihail Saakașvili a participat la o audiere în instanță în format online pentru prima dată din luna februarie și părea extrem de epuizat.

De-a lungul timpului, Maia Sandu și Vladimir Zelenski au criticat condițiile în care este ținut Saakașvili, meționând că acesta este „torturat”. Cei doi șefi de stat au făcut apel, în multiple rânduri, la autoritățile georgiene să îl elibereze imediat pe politician și să îl trimită în străinătate pentru tratament medical.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: