Andrei Mardari / NewsMaker

Salarii, pensii și taxă pentru călătorii în spațiul Schengen. Ce schimbări ne așteaptă în 2022

În anul 2022, pe cetățenii Republicii Moldova îi așteaptă multe schimbări în sfera socială și fiscală. Unii se vor bucura de salarii și indemnizații mai mari din partea statului, alții vor fi nevoiți să plătească impozite mai mari. În plus, toată lumea va fi obligată să achite o taxă de 7 euro pentru călătorii în spațiul Schengen. NM relatează, pe scurt, despre principalele schimbări care ne așteaptă în 2022.

Salariul minim pentru bugetari 

În 2022 va crește salariul minim pentru angajații instituțiilor publice – de la 2,2 mii de lei până la 3,1 mii de lei. În afară de asta, ei vor beneficia de premii anuale. (Amintim că, în luna decembrie, bugetarii au protestat în fața Parlamentului. Deputații PAS au dat asigurări că toți bugetarii vor beneficia de premiile anuale pentru anii 2021 și 2022. În ceea ce privește anul trecut, 2020, fostul Guvern nu ar fi prevăzut bani în acest scop).

Indemnizația la nașterea copilului 

Din 1 ianuarie 2022, indemnizația unică acordată la nașterea fiecărui copil va fi majorată cu 609 lei și va constitui 10 068 lei. Potrivit  estimărilor, în anul curent, de indemnizația unică la nașterea copilului vor beneficia circa 36 245 de familii. Astfel, în acest scop vor fi cheltuite aproape 365 mln lei.

Tariful pentru gaz

Din 1 ianuarie, tariful pentru gaz, în cazul consumatorilor casnici, scade cu 7 bani – de la 11,08 lei până la 11,01 lei pentru un metru cub. Decizia a fost aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în urma analizei calculelor prezentate de către S.A. „Moldovagaz”. ANRE a inclus în tarif un curs al dolarului de 17,68 lei pentru $1, iar „Moldovagaz” — 17,9 lei pentru $1.

După ce, din 1 noiembrie, tariful pentru gaz a fost majorat de două ori și jumătate, Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în mărime de 1,6 miliarde de lei. Astfel, pentru primii 50 de metri cubi consumați, se va achita un tarif de 6,8 lei/1 m3, iar pentru următorii 100 de metri cubi – 7,9 lei/1m3. Vicepremierul Andrei Spînu a menționat anterior că, dacă tariful va fi micșorat, ar putea scădea, în mod proporțional, și mărimea compensației.

Vârsta de pensionare 

Din 1 ianuarie 2022, vârsta de pensionare în cazul femeilor crește cu jumătate de an – până la 59 de ani și 6 luni. Conform reformei sistemului de pensii, vârsta de pensionare în cazul femeilor crește, anual, cu 6 luni, iar în 2 028 ar urma să fie agală cu cea a bărbaților – 63 de ani.

De asemenea, în cazul femeilor, va crește cu 6 luni stagiul complet de cotizare – de la 32 de ani și 6 luni (stagiul de cotizare, la fel, se mărește cu 6 luni în fiecare an, până va ajunge la nivelul stabilit și în cazul bărbaților – de 34 de ani).

Pensia anticipată pentru carieră lungă

Din 1 ianuarie 2022, cetățenii Moldovei pot beneficia de pensie anticipată pentru carieră lungă, dacă au realizat o activitate în muncă mai mare decât stagiul necesar prevăzut la pensiile pentru limită de vârstă. Astfel, bărbații se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani de stagiu contributiv, iar femeile – 35 ani și 6 luni.

În stagiul necesar nu va fi inclusă perioada de îngrijire a copilului (care poate fi până la 3 ani), cea de îngrijire a copilului cu necesități speciale (până la 16 ani), îngrijirea invalidului de gradul I sau a persoanelor în etate, care au atins vârsta de 75 de ani. De asemenea, în stagiu nu va fi luată în calcul perioada de efectuare a serviciului militar sau cea în care persoana a beneficiat de indemnizație de șomaj. Nu va fi luată în calcul nici perioada de studiu în instituțiile de învățământ superior, cu frecvența la zi.

Scutirea de impozit 

În 2022, se majorează cuantumul scutirii personale de la 25 200 de lei la 27 000 de lei, are loc majorarea cuantumului scutirii majore pentru soț/soție de la 18 900 de lei la 19 800 de lei, iar pentru persoanele întreținute de la 4 500 de lei la 9 000 de lei.

Impozit pentru metal 

Începând cu anul curent, persoanele fizice care vând metal vor fi impozitate cu 12% pe venit. Taxa va fi reținută de companiile de achiziție.

Impozit din câștiguri

În 2022, este majorată cota impozitului pe venit reținut la sursa de plată din câștigurile de la jocurile de noroc de la 12% la 18%.

Călătorii în spațiul Schengen

Cetăţenii din afara Uniunii Europene, inclusiv moldovenii, vor trebui să completeze o cerere care va costa 7 euro pentru a intra în spațiul Schengen. Odată ce a fost aprobată, cererea va fi valabilă pentru trei ani. După acest interval, va fi necesară reînnoirea documentului. ETIAS urmează să intre în vigoare înainte de sfârşitul anului 2022.

Business

Publicitatea jocurilor de noroc

Din 1 ianuarie, în Moldova a intrat în vigoare legea care interzice publicitatea jocurilor de noroc, inclusiv a loteriei. Este vorba despre publicitatea TV, radio, cea de pe internet, în cinematografe, în mijloacele de transport, magazine și oficiile poștale. De asemenea, companiile din domeniul jocurilor de noroc nu mai au dreptul să ofere sponsorizări și să organizeze evenimente de caritate.

De facto, interdicția vizează doar loteria, întrucât publicitatea la cazinouri și sălile de joc era deja interzisă. Mai precis, este afectată compania Loteria Nationala Moldovei (parteneriat public-privat cu compania NGM Company).

Scopul interdicției este diminuarea atractivității jocurilor de noroc și combaterea dependenței față de acestea. NGM Company a criticat legea, susținând că loteria nu provoacă dependență.

Țigaretele electronice

Din 2022, în Moldova au fost introduse accize pentru cartușe și rezerve pentru țigarete electronice; preparate destinate utilizării în cartușe și rezerve pentru țigarete electronice. Acestea vor constitui 1957 lei pentru 1 l, iar în 2023 – 2055 lei.

De asemenea, în 2022, pentru ţigările de foi, inclusiv cele cu capete tăiate, dar şi trabucuri care conţin tutun, cota accizelor va constitui, ca şi în anul 2021, 41%, dar nu mai puţin de 959 de lei. În 2023, cota accizelor, de asemenea, va fi de 41%, dar nu mai puţin de 1 103 lei. Cotele sunt similare şi pentru alte ţigări de foi, trabucuri şi ţigarete care conţin înlocuitori de tutun.

„Taxa de lux”

Din 1 ianuarie 2022, taxa pentru prestarea serviciilor de telefonie mobilă, numită și „taxa de lux”, achitată în Fondul de susținere a populației a fost anulată. Inițial, se propunea reducerea acesteia de la 2,5% la 1,5% din venitul obținut. Potrivit deputaților, acesta fapt va ajuta operatorii telefoniei mobile să accelereze implementarea roaming-ului cu țările Uniunii Europene.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: