Sancționată pentru destabilizarea Moldovei, Tauber s-a ales la Moscova cu „Ordinul Prieteniei” de la Putin
Full Article 4 minutes read

Sancționată pentru destabilizarea Moldovei, Tauber s-a ales la Moscova cu „Ordinul Prieteniei” de la Putin

Deputata de la Chișinău Marina Tauber, membră a echipei oligarhului fugar Ilan Șor, s-a ales cu „Ordinul Prieteniei” de la Vladimir Putin, înscăunat recent pentru a cincea oară în funcția de președinte al Rusiei. Tauber, care în martie 2024 a fost lipsită de imunitatea parlamentară pentru a 9-a oară în legătură cu statutul de învinuit într-un dosar privind amestecul în înfăptuirea justiției, i-a mulțumit lui Putin și președintelui Dumei de Stat Veaceslav Volodin, care i-a înmânat ordinul. Ea a spus că acesta este „un eveniment marcant” în viața sa și că distincția ar simboliza „prietenia dintre poporul moldovenesc și cel rus”. 

Tauber a anunțat pe o rețea de socializare că s-a ales, în Rusia, cu o distincție la ordinul lui Putin.

Un eveniment marcant în viața mea, care ne responsabilizează și care confirmă încă o dată că Rusia nu a întors spatele țării noastre, chiar și după o serie de scandaluri și încercări ale autorităților oficiale de a rupe toate legăturile cu ea. Veaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat a Rusiei, mi-a înmânat Ordinul Prieteniei la ordinul președintelui Vladimir Putin. Evenimentul a avut loc la Moscova, în cadrul ședinței a Consiliului Dumei de Stat. A fost unul dintre cele mai emoționante momente din viața mea. Acest lucru este foarte important pentru mine personal și pentru întregul bloc „Victorie”. Vreau să mulțumesc din toată inima pentru această distincție. În primul rând, el simbolizează prietenia dintre poporul moldovenesc și cel rus. Este o mare onoare pentru întregul bloc „Victorie” să servească cauza consolidării prieteniei și cooperării dintre cele două țări. (…) Încă o dată, din toată inima, le mulțumesc Președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, și Președintelui Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, pentru cooperarea și sprijinul acordat țării noastre!”, a scris Tauber.

Menționăm, pe 9 mai, Marina Tauber, bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul și oligarhul fugar Ilan Șor au fost prezenți la parada de la Moscova. De acolo, cei 3 au publicat o fotografie din Piața Roșie, cu panglica Sf. Gheorghe în piept. Înainte de aceasta, Guțul i-a mulțumit lui Putin pentru că a fost invitată la eveniment. Guțul a spus că pentru ea „este o mare onoare să reprezinte Găgăuzia și toată Moldova la acest eveniment”. Detalii AICI. Precizăm că, în timpul discursului de la parada din Piața Roșie, Putin a acuzat Occidentul că „justifică nazismul”. Totodată a spus că „Rusia va face totul pentru a preveni un conflict global” și a amenințat Occidentul cu „forțe strategice” care, potrivit lui Putin, „sunt mereu pregătite pentru luptă”. Detalii AICI.

În reacție la prezența lui Șor, Guțul și Tauber pe 9 mai la parada de la Moscova, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău a spus că aceștia „au preferat să fie alături de Kremlin, elogiind războiul decât alături de moldoveni celebrând pacea”. Potrivit lui Daniel Vodă, cei trei nu au reprezentat Moldova așa cum a declarat bașcana. „Evghenia Guțul nu este membră a executivului, aceasta nu reprezintă Republica Moldova și nu reprezintă oamenii întregii țări”, a menționat reprezentantul Guvernului. Detalii AICI.

***

Marina Tauber, membră a echipei oligarhului fugar Ilan Șor și deputată independentă la Chișinău, a fost lipsită în martie 2024 de imunitatea parlamentară pentru a 9-a oară, în legătură cu statutul de învinuit într-un dosar privind amestecul în înfăptuirea justiției. Menționăm pentru fiecare cauză penală, este nevoie de un nou proces de ridicare a imunității pentru a putea trimite dosarul în instanța de judecată. Prima dată, deputata Tauber a rămas fără imunitate parlamentară în 2019. Pe parcursul anului 2022, ea a fost lipsită de imunitate de patru ori, iar în 2023 – de trei.

Ceas Rolex, bijuterii de mii de euro și împrumut fără dobândă de la mama lui Șor. Averea Marinei Tauber poate fi găsită AICI.

Tauber se află pe lista de sancțiuni a Canadei și Uniunii Europene pentru tentative de destabilizare a Republicii Moldova. În februarie 2024, Tauber a fost inclusă pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii „pentru că a facilitat încercările lui Șor de a submina procesele electorale din Moldova în interesul Kremlinului”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: