Sandu cheamă biserica să promoveze pacea și integrarea în UE: „Cu toții trebuie să fim aliniați acestui obiectiv”
Full Article 3 minutes read

Sandu cheamă biserica să promoveze pacea și integrarea în UE: „Cu toții trebuie să fim aliniați acestui obiectiv”

Statul „nu se poate băga în treburile bisericii” – așa a comentat președinta țării, Maia Sandu, scrisoarea trimisă de mitropolitul Vladimir patriarhului Kirill, în care șeful Mitropoliei Moldovei se plânge pe sprijinul „tot mai mare” al Chișinăului pentru Mitropolia Basarabiei și îi reproșează inclusiv „abandonarea” Mitropoliei Moldovei de către Patriarhia Rusă. În schimb, șefa statului cheamă slujitorii bisericilor să promoveze pacea și integrarea europeană în biserici, întru „binele cetățenilor țării”.

„Statul nu se poate băga în treaba bisericii. Cred că toată lumea trebuie să contribuie la obiectivul țării, la interesul național al țării și la interesul cetățenilor – care este astăzi pacea și integrarea europeană, pentru că în UE Republica Moldova va fi protejată, va fi la adăpost, dacă pot să-i spun așa, va avea această șansă să se dezvolte. Cred că inclusiv biserica trebuie să fi aliniată la acest obiectiv, care înseamnă de a asigura binele pentru țară și oamenii săi. (…) Interesul nostru este ca societatea să nu fie divizată, să fie coeziune socială și, respectiv, ca noi cu toții, inclusiv biserica, să contribuim la menținerea păcii și a unei țări libere, în care cetățeanul să se simtă protejat”, a declarat președinta Maia Sandu pe 26 octombrie, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecții”, de la Vocea Basarabiei.

Amintim că mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir, i-a adresat o scrisoare patriarhului Kirill al Moscovei și Întregii Rusii, pe 5 septembrie. În scrisoarea, făcută publică pe 20 octombrie, mitropolitul Vladimir susține că Mitropolia Moldovei „este împinsă la periferia societății moldovenești, din cauza asocierii sale cu Biserica Ortodoxă Rusă (BOR)”. „Tot ceea ce susține Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române” – mai susține el.

De asemenea, Mitropolitul Moldovei i-a scris Patriarhului Kirill că autoritățile țării sprijină tot mai mult Mitropolia Basarabiei. „Acest semnal transmis de autorități este probabil cel mai clar și creează impresia că Biserica Ortodoxă din Moldova devine tot mai nepopulară în sfera publică din cauza legăturii sale directe cu Federația Rusă”, se arată în scrisoare.

Autenticitatea scrisorii a fost confirmată pentru NM de către putătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei Vadim Cheibaș, care a declarat că clerul moldovean nu a primit încă un răspuns de la Moscova. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: