Sandu și Bolojan, la Chișinău: „Dacă gândurile expansioniste ale Rusiei vor rămâne o constantă, ne putem gândi la reînceperea unui nou conflict”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele interimar al României, Ilie Bolojan, consideră că o încetare a focului în Ucraina, care se confruntă de peste trei ani cu invazia rusă, ar putea putea fi doar o perioadă de liniște temporară, în care Federația Rusă se va reînarma și, ulterior, va relua agresiunea militară, vizând chiar și alte state. Cei doi lideri au reiterat că pledează pentru o pace durabilă și justă în Ucraina. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă din 1 martie, la Chișinău, ca urmare a certei dintre președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, și omologul său american, Donald Trump, privind soluția pentru încheierea războiului.

În contextul disputei dintre Zelenski și Trump, liderii Republicii Moldova și României au fost întrebați care ar fi riscurile dacă Washingtonul va decide să continue negocierile pentru un acord privind războiul din Ucraina cu Moscova, fără implicarea Kievului.

Maia Sandu a sugerat Federația Rusă ar putea ataca și alte țări în cazul în care nu s-ar obține o pace sustenabilă și dreaptă în Ucraina, ci doar o încetare temporară a focului, care să-i permită să se reînarmeze.

Nu trebuie să admitem o situație în care Rusia obține o pauză în care se reînarmează și după care reia agresiunea și continuă să provoace nenorocire în țările din regiune. Astăzi Ucraina este cea care ne asigură nouă, în R. Moldova, pace. Noi sprijinim Ucraina și o vom sprijini în continuare în demersul ei de a obține o pace durabilă și justă. Riscurile sunt aceleași în continuare, atât timp cât avem un război în vecinătate. Riscurile sunt aceleași pentru toți. Cred că ne-am învățat lecțiile. Și cred că trebuie să muncim cu toții pentru această pace justă și durabilă”, a spus ea.

La rândul său, Ilie Bolojan a declarat: „Dialogurile care au avut loc în această perioadă au fost un început. Cred că ieri, dacă dialogul s-ar fi terminat cu o semnare de acord, ar fi fost un pas important pentru ca lucrurile să se ducă într-o direcție de stabilitate. Și este păcat că această dispută la care s-a ajuns, a întârziat semnarea unui acord. Sunt un optimist moderat și cred că în afară de discuțiile care nu pot fi liniare în astfel de probleme foarte complexe, de a ajunge într-o primă etapă la o încetare a focului și, apoi, la un acord de pace care să fie în așa fel gândit încât să asigure o pace stabilă în această regiune, nu pot fi închise foarte repede. Dar sper că înțelepciunea va prevala și lucrurile vor duce către ceea ce ne dorim cu toții: сătre găsirea unor soluții pentru pace.

Altfel, situația este complicată în această regiune și fără găsirea unor soluții pentru o pace durabilă orice fel de încetare a focului care nu este o chestiune stabilă, poate să fie doar o scurtă perioadă de liniște. Și dacă gândurile expansioniste ale Rusiei vor rămâne o constantă în anii următori, ne putem gândi la reînceperea unui nou conflict. Și, așa cum am spus și ieri, Ucraina poate să fie doar prima victimă. Și ne dorim, din acest punct de vedere să se ajungă la o pace durabilă”.

Amintim că Vladimir Zelenski și Donald Trump au avut o întâlnire pe 28 februarie, la Casa Albă. Șefii de stat, împreună cu delegațiile lor și în prezența presei, au purtat o discuție în Biroul Oval, care a fost marcată de o ceartă. Totul s-a început după ce vicepreședintele SUA, JD Vance, a declarat că actuala administrație americană încearcă să rezolve pe cale diplomatică războiul Rusiei împotriva Ucrainei, iar Zelenski i-a răspuns că președintele rus, Vladimir Putin, încalcă toate înțelegerile. Vance, l-a mustrat pe Vladimir Zelenski, acuzând-ul de„lipsă de respect” față de Donald Trump în contextul încercărilor sale de a opri războiul. Iar însuși președintele american a susținut că omologul său ucrainean „joacă la ruletă al treilea război mondial”.

Disputa a dus la amânarea semnării acordului privind mineralele rare ale Ucrainei. Acesta este o inițiativă prin care Trump vrea să recupereze banii pentru ajutorul militar acordat Ucrainei până acum, iar Zelenski – să obțină garanții de securitate din partea SUA.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: