NewsMaker

Șapte persoane ajung în fața judecătorilor: ar fi mituit alegătorii cu până la 3 mii de lei

Șapte persoane din Republica Moldova ajung în fața judecătorilor, după ce ar fi mituit alegătorii în contextul scrutinelor din 20 octombrie 2024. Conform procurorilor, alegătorii au primit între 300 și 3 000 de lei. Acum, cele șapte persoane riscă amendă sau închisoare. 

Procuratura Generală a Republicii Moldova a anunțat, pe 20 ianuarie, că încă două dosare de corupere electorală au fost trimise în judecată. S-a întâmplat după ce procurorii din Hîncești și Edineț au finalizat urmărirea penală. În cele două cauze sunt vizate șapte persoane.

Conform procurorilor din Edineț, în perioada mai-octombrie 2024, șase persoane din totalul celor șapte au organizat și desfășurat acțiuni de corupere electorală în raionul Edineț și alte localități din Republica Moldova.

Scopul lor era de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale și ale referendumului constituțional din 20 octombrie 2024, prin oferirea de bani alegătorilor pentru a vota în favoarea unor candidați sau împotriva altora. Suspecții au utilizat atât transferuri bancare, cât și numerar pentru a mitui alegătorii, oferindu-le sume cuprinse între aproximativ 300 și 3000 de lei moldovenești. În cadrul acestor acțiuni, au fost organizate ședințe, iar participanții au fost instruiți să utilizeze aplicații de transfer financiar pentru a primi plățile. Persoanele implicate au coordonat și implementat aceste scheme complexe acționând individual sau în echipă, inclusiv prin intermediari, pentru a determina alegătorii să-și exercite drepturile electorale într-un anumit mod. Acțiunile lor au inclus întâlniri organizate în diverse locații, precum restaurante sau la domiciliile intermediarilor, unde participanții primeau instrucțiuni și resurse pentru influențarea voturilor”, au comunicat procurorii din Edineț.

Conform procurorilor din Hîncești, un bărbat dar și alte persoane care încă nu au fost identificate au întreprins acțiuni similare pe teritoriul raionului Hîncești și altor raioane, în perioada august-octombrie 2024.

Procuratura Generală a anunțat că a fost pus sechestru pe un mijloc de transport folosit la comiterea infracțiunii.

Faptele învinuiților au fost calificate de procurori și polițiști drept infracțiuni de corupere electorală, în baza art. 181¹ alin. (1) din Codul penal, fiind exprimate prin oferirea și darea de bani în scopul influențării alegătorilor”, au declarat reprezentanții Procuraturii Generale.

Articolul 181¹ alin. (1) din Codul penal prevede amendă de la 750 (37 500 lei) la 1150 (57 500 lei) de unități convenționale sau cu închisoare de la un an la 5 ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 6000 (300 000 mii lei) la 8000 (400 000 mii lei) de unități convenționale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

***

În septembrie 2024, oamenii legii au inițiat un dosar penal care viza o schemă de corupție electorală desfășurată de organizația criminală Șor, condusă de Ilan Șor, pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie.

Până pe 20 decembrie, Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de 10 350 000 de lei pe marginea proceselor-verbale, recepționate de la Poliție, cu privire la coruperea electorală pasivă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Legături cu Rusia”. Bucureștiul explică interdicția lui Ion Ceban în spațiul Schengen

Decizia de a-i interzice primarului Chișinăului, Ion Ceban, accesul în România, a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Declarația a fost făcută de ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, pentru RFI. Oficiala a reiterat că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict din rațiuni care țin de siguranța națională, scrie Digi24.

„În cazul domnului Ceban, pentru că este singurul nume public despre care pot vorbi, există de multă vreme documentate legături complicate ale dumnealui cu reprezentanţi ai Federaţiei Ruse. Pentru România este extrem de important ca acest tip de influenţă să fie limitată pe teritoriul nostru, mai ales că noi avem un număr foarte mare de cetăţeni, care sunt şi cetăţeni români, şi cetăţeni ai Republicii Moldova. Este o decizie care a fost luată din raţiuni care ţin de siguranţa naţională. Decizia de a nu permite accesul pe teritoriul României are drept efect direct decizia de a nu permite accesul pe teritoriul Spaţiului Schengen”, a declarat Oana Ţoiu.

Oficiala a precizat că măsura nu a fost stabilită în mod direct de Ministerul de Externe pe care îl conduce, deoarece o astfel de hotărâre sau monitorizare, spune Țoiu, nu ţin de competenţa ministerului.

„Este o decizie care este pornită din aceste raţiuni de siguranţă naţională, însă Ministerul Afacerilor Externe este un partener important în acest proces şi pentru noi este foarte important, atât cât ţine de noi şi de celelalte ministere, să ne asigurăm că limităm acest tip de riscuri de influenţă şi de prezenţă pe teritoriul nostru”, a explicat Ţoiu.

În ceea ce priveşte alegerile parlamentare care vor avea loc în Republica Moldova în luna septembrie, Oana Ţoiu a declarat că este important ca în rezultatele scrutinului să se reflecte voinţa exprimată la referendumul privind aderarea la UE.

„Pentru noi este foarte important ca voinţa cetăţenilor din Republica Moldova exprimată prin referendum şi anume aceea de a adera la Uniunea Europeană să fie o voinţă care se reflectă în alegerile care urmează. Este foarte important ca ele să fie organizate corect şi, în special, să fie nişte alegeri păzite, protejate de ingerinţa altor state. Şi, aici, România a trecut prin nişte experienţe recent. Credem că putem fi de ajutor şi în cadrul Uniunii Europene, şi în relaţia bilaterală cu Republica Moldova, pentru a împărtăşi parte din lecţiile pe care le-am învăţat, parte din tacticile pe care le-am văzut folosite în aceste campanii”, a mai declarat ministra de Externe de la București.

***

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Președintele României, Nicușor Dan, a confirmat oficial, pe 14 iulie, că interdicția de intrare în România impusă primarului Ion Ceban are la bază o evaluare de securitate națională. Dan a precizat că măsura nu a fost discutată în Consiliul Suprem de Apărare al României, dar a fost aplicată printr-un alt mecanism legal de reacție în fața potențialelor amenințări, fără să precizeze care anume.

Liderul de la Cotroceni a precizat, în cadrul unei conferințe că, în următorii cinci ani, Ion Ceban nu va mai fi primit de oficialii români și că decizia, inclusiv durata interdicției, se bazează pe motive legate de securitate.

În reacție, Ceban l-a acuzat pe Nicușor Dan că, prin interdicția impusă de statul român, i-ar întoarce „favoarea” președintei Maia Sandu, care l-a susținut direct la alegerile prezidențiale pe care le-a câștigat. Președinția a respins acuzațiile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: