Guvernul a selectat 612 localități pentru a beneficia de proiecte în cadrul programului național Satul European, ediția 2024. Această cifră reprezintă 82% din totalul cererilor depuse de primăriile din întreaga țară. Anunțul a fost făcut de Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, într-o conferință de presă.
Potrivit ministrului, cele mai multe primării au solicitat fonduri pentru construirea sau extinderea rețelelor de alimentare cu apă și a serviciilor de canalizare:„223 de proiecte au fost selectate, ceea ce înseamnă că 223 de primări vor oferi acces la apă potabilă și condiții sanitare de calitate în comunitățile lor. Bugetul alocat pentru aceste proiecte este de 1,59 miliarde de lei„, a declarat Spînu.
În plus, ministrul Infrastructurii a precizat că în 57 de sate vor fi instalați 455 de kilometri de rețea de iluminat stradal, beneficiind astfel peste 104.000 de locuitori. Valoarea acestor inițiative este 94 de milioane de lei.
De asemenea, au fost selectate 30 de proiecte, estimându-se un cost de aproximativ 57 de milioane de lei, care vor permite instalarea unor sisteme de producție și furnizare a energiei din surse regenerabile.
La capitolul construcției și reconstrucției edificiilor sportive, au fost selectate 104 proiecte, cu o valoare totală de peste 348 de milioane de lei.
Cele mai multe proiecte din cadrul programului „Satul European 2024” vor fi implementate în regiunea de Centru a Republicii Moldova, cu un total de 256 de inițiative, urmată de regiunea de Nord, care va desfășura 199 de proiecte, și de regiunea Sud, cu 130 de proiecte. În regiunea Chișinăului vor fi realizate 12 inițiative, iar în UTA Găgăuzia se vor implementa 15 proiecte.
Andrei Spânu a declarat că programul național „Satul European”, lansat în 2022, rămâne cel mai amplu și concret proiect dedicat construcției infrastructurii în satele și orașele noastre. Acesta reprezintă instrumentul principal prin care Guvernul răspunde direct nevoilor comunităților locale și ale cetățenilor: fie că este vorba despre furnizarea apei potabile sau reabilitarea unui centru cultural. La finalul implementării tuturor proiectelor, 1.070.877 de cetățeni vor beneficia de condiții de viață îmbunătățite”, a subliniat ministrul.
Valoarea totală a celor 612 proiecte se ridică la 2,8 miliarde de lei, din care contribuția din bugetul de stat, prin Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală, va fi de aproximativ 2,5 miliarde de lei.
Lista proiectelor poate fi consultată pe site-ul https://bit.ly/3WEHShs.
***
Programul „Satul European” a fost lansat în anul 2022 la inițiativa președintei, Maia Sandu. Prin edițiile anterioare ale programelor numite „Satul European” și „Satul European Expres” au fost realizate peste 700 de proiecte.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!