Schemă cu „ajutoare sociale” din Franța. Un moldovean din Edineț a înșelat 16 localnici

Un bărbat de 43 de ani din Edineț, învinuit de trafic de ființe umane și escrocherii, a fost trimis în judecată pentru implicarea a 16 victime într-o rețea de fraudă și exploatare. Procuratura Generală a detaliat cum, începând din 2018, acesta ar fi recrutat persoane dintr-o localitate din raionul Edineț, promițându-le ajutoare sociale în Franța, dar, în realitate, urmărea să obțină între 5.000 și 10.000 de euro de la fiecare victimă. Conform procuraturii, odată ajunse în Franța, victimele erau private de pașapoarte, forțate să semneze datorii inventate și, la întoarcere în Republica Moldova, lăsate fără bani.

Procuratura Generală a anunțat că un bărbat de 43 de ani din Edineț, acuzat de trafic de ființe umane și escrocherii, a fost trimis în judecată. El ar fi responsabil de mai multe tentative de escrocherie și trafic de ființe umane, implicând 16 victime.

Conform procuraturii, începând din februarie 2018, bărbatul a recrutat persoane dintr-o localitate din raionul Edineț, profitând de situația lor financiară dificilă. Le promitea până la 500 de euro pentru a călători în Franța și a se înregistra ca refugiați, inducându-le ideea că vor beneficia de ajutoare sociale de la autoritățile franceze. În realitate, bărbatul își dorea să obțină între 5.000 și 10.000 de euro de la fiecare victimă, din prestațiile sociale acordate de autoritățile franceze.

Potrivit instituției, odată ajunse în regiunea Savigny-sur-Orge din Franța, victimele au fost lăsate fără pașapoarte și duse la diverse instituții. Aici, au fost fotografiate, amprentate și forțate să semneze documente oficiale în limbi străine, fiind prezentate fals ca beneficiari eligibili de ajutoare sociale.

„În unele cazuri, învinuitul le-a obligat să semneze recipise, declarând datorii inventate de a câte 1.000 de euro, sub amenințări cu violență fizică”, au comunicat reprezentanții procuraturii.

În martie-aprilie 2018, învinuitul a organizat o a doua deplasare în Franța, unde victimele au semnat documente necunoscute și au primit câte 300 de euro, sumă de care au fost lipsite imediat după întoarcerea în țară. În iunie 2018, au fost duse la Ambasada Franței și forțate să semneze declarații false privind inițierea unor afaceri, fără ca promisiunile financiare făcute de inculpat să fie onorate.

De asemenea, alte persoane au fost exploatate în Bulgaria, iar un bărbat a fost angajat ca șofer, sub promisiunea unui salariu, fără a i se spune că rolul său era, de fapt, să transporte victimele infracțiunii.

În timpul anchetei, au fost puse sub sechestru pe mai multe bunuri ale învinuitului în valoare de peste 3.500.000 lei, pentru a acoperi daunele aduse victimelor.

Conform Codului penal, traficul de ființe umane se pedepsește cu închisoare de la 7 la 12 ani și interdicția de a ocupa anumite funcții pentru până la 5 ani. Faptele de escrocherie se sancționează cu închisoare de până la 3 ani.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: