Schemă de spălare a €2 mln. Fostul director al Autorității Aviației Civile a fost reținut, iar un fost primar al capitalei – audiat de CNA
Full Article 2 minutes read

Schemă de spălare a €2 mln. Fostul director al Autorității Aviației Civile a fost reținut, iar un fost primar al capitalei – audiat de CNA

Centrul Național Anticorupție (CNA) oferă mai multe detalii cu privire la perchezițiile matinale. Instituția anunță că ex-directorul Autorității Aviației Civile (AAC) a fost reținut astăzi într-un dosar de spălare de bani. Potrivit surselor NM este vorba despre fostul director al AAC Eugeniu Coștei. Cel din urmă este bănuit că împreună cu alți foști angajați ai entității aeronautice și un fost primar al Capitalei, ar fi comis infracțiunea.

Cele patru persoane anchetate ar fi activat în cadrul unei companii de prestare a serviciilor de consultanță în domeniul aeronautic și ar fi semnat mai multe contracte cu entități similare de peste hotare.

S-a constatat că banii primiți pentru servicii ar fi intrat în conturile companiei moldovenești, dar și în conturile unor companii offshore. Ulterior, banii ajunși în offshore ar fi fost distribuiți pe conturile mai multor companii-căpușă, pentru a legaliza proveniența lor.

În final, mijloacele financiare spălate ajungeau pe cardurile personale ale celor patru suspecți.

La această etapă, se investighează o sumă de peste 2 milioane de euro, încasată de beneficiarii companiei. O parte din aceasta nu ar fi fost raportată către autoritățile fiscale din Republica Moldova, fiind tăinuită prin utilizarea sistemelor bancare din zone offshore.

De asemenea, investigațiile efectuate de CNA și PA au identificat că mai multe companii implicate în tranzacțiile frauduloase ale companiei menționate ar fi fost conectate la spălările de bani cercetate în dosarele ”fraudei bancare” și ”laundromatului”.

În această dimineață, au fost efectuate acțiuni de urmărire penală la domiciliile bănuiților. Fostul director al AAC a fost reținut pentru 72 de ore, iar alte trei persoane urmează să fie audiate.

Menționăm că potrivit surselor ZdG, percheziții au au avut loc și la fosta primară interimară a capitalei Silvia Radu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: