Schemă de spălare a €2 mln. Fostul director al Autorității Aviației Civile a fost reținut, iar un fost primar al capitalei – audiat de CNA
Full Article 2 minutes read

Schemă de spălare a €2 mln. Fostul director al Autorității Aviației Civile a fost reținut, iar un fost primar al capitalei – audiat de CNA

Centrul Național Anticorupție (CNA) oferă mai multe detalii cu privire la perchezițiile matinale. Instituția anunță că ex-directorul Autorității Aviației Civile (AAC) a fost reținut astăzi într-un dosar de spălare de bani. Potrivit surselor NM este vorba despre fostul director al AAC Eugeniu Coștei. Cel din urmă este bănuit că împreună cu alți foști angajați ai entității aeronautice și un fost primar al Capitalei, ar fi comis infracțiunea.

Cele patru persoane anchetate ar fi activat în cadrul unei companii de prestare a serviciilor de consultanță în domeniul aeronautic și ar fi semnat mai multe contracte cu entități similare de peste hotare.

S-a constatat că banii primiți pentru servicii ar fi intrat în conturile companiei moldovenești, dar și în conturile unor companii offshore. Ulterior, banii ajunși în offshore ar fi fost distribuiți pe conturile mai multor companii-căpușă, pentru a legaliza proveniența lor.

În final, mijloacele financiare spălate ajungeau pe cardurile personale ale celor patru suspecți.

La această etapă, se investighează o sumă de peste 2 milioane de euro, încasată de beneficiarii companiei. O parte din aceasta nu ar fi fost raportată către autoritățile fiscale din Republica Moldova, fiind tăinuită prin utilizarea sistemelor bancare din zone offshore.

De asemenea, investigațiile efectuate de CNA și PA au identificat că mai multe companii implicate în tranzacțiile frauduloase ale companiei menționate ar fi fost conectate la spălările de bani cercetate în dosarele ”fraudei bancare” și ”laundromatului”.

În această dimineață, au fost efectuate acțiuni de urmărire penală la domiciliile bănuiților. Fostul director al AAC a fost reținut pentru 72 de ore, iar alte trei persoane urmează să fie audiate.

Menționăm că potrivit surselor ZdG, percheziții au au avut loc și la fosta primară interimară a capitalei Silvia Radu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: