Școlile cu predare în limba rusă vor avea un buget mai mare în 2023
Full Article 4 minutes read

Școlile cu predare în limba rusă vor avea un buget mai mare în 2023

Autoritățile intenționează să revizuiască ăn 2023 rata de finanțare per elev în școlile medii cu predare în limba rusă, dar și în instituțiile de învățământ mixt din Moldova. 

Reprezentantul Ministerului Educației și Cercetării, Valentin Crudu, a explicat pentru NM că autoritățile dezvoltă o nouă abordare de finanțare pentru școlile cu predare în limba rusă.

„În școlile de predare rusă, de regulă, există mai multe materii. Crește și numărul de ore, însă nu sunt suficienți bani pentru a plăti profesorii. Dacă într-un liceu cu predare în limba română, un profesor are 30 de ore pe săptămână, atunci într-unul rus media este de 34. Ministerul lucrează la acest capitol pentru a mări bugetul pentru școlile ruse, pentru a fi posibil să fie achitate aceste ore suplimentare”, a precizat Valentin Crudu.

Acum sistemul de finanțare funcționează după următorul principiu: Ministerul Finanțelor determină limita de cheltuieli, iar Ministerul Educației calculează cuantumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetele municipiilor, regiunilor și în UTA Găgăuzia pentru finanțarea instituțiilor de învățământ.

Pe 17 ianuarie, Ministerul Educației a prezentat proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pe 2023 și Planul național de dezvoltare pe 2023-2025 în domeniul educației, formării, tineretului și sportului.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Adriana Cazacu, una dintre prioritățile instituției în 2023 va fi îmbunătățirea mecanismului de finanțare per elev în școlile și gimnaziile aflate în jurisdicția publicului local de gradul doi. Autoritățile preconizează modificarea Hotărârii Guvernului nr. 868 din 2014.

„Este planificată revizuirea ratei de finanțare per elev în 260 de școli cu limba rusă de predare și în instituții de învățământ mixte, unde învață peste 64 000 de studenți”, a spus Cazacu.

Amintim că în anul 2023, urmează a fi revizuit coeficientul de finanțare per elev în 260 de instituții de învățământ cu predare în limba rusă. De asemenea, în acest an ar putea fi editate 47 de manuale noi și dezvoltate sisteme informaționale, precum e-admitere sau sistemul de raportare a cadrelor didactice, având ca scop reducerea birocrației din domeniu.

Proiectul Planului de activitate a Guvernului pentru anul 2023 a fost supus consultărilor publice pe 17 ianuarie, cu participarea reprezentanților instituțiilor de învățământ și de cercetare, a sindicatelor și partenerilor de dezvoltare.

Ministerul Educației și Cercetării își propune în 2023 să revizuiască mecanismele de finanțare a instituțiilor de învățământ de la toate ciclurile de studii, inclusiv la capitolul cercetare. Potrivit instituției, acest lucru va permite sporirea alocațiile acordate instituțiilor educaționale și îmbunătățirea calității studiilor.

Manuale noi pentru elevi, table interactive și laboratoare digitale

La capitolul învățământ general, se planifică editarea a 47 de titluri de manuale școlare, inclusiv 22 de titluri traduse, care să corespundă actualelor programe educaționale și cerințelor timpului.

Urmează a fi revizuit coeficientul de finanțare per elev în 260 de instituții de învățământ cu predare în limba rusă, a anunțat Adriana Cazacu, secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării.

În următoarele luni, Ministerul Educației și Cercetării va investi în dotarea a peste 60 de laboratoare digitale cu laptopuri, table interactive și mobilier.

O altă intervenție vizează dezvoltarea învățământului dual, atât în sistemul de învățământ profesional tehnic, cât și în cel universitar. În acest domeniu, de asemenea, va fi ajustată formula de finanțare a instituțiilor, se va investi în modernizarea bazei materiale și în acordarea de stimulente pentru cadrele didactice, urmând să fie majorate și bursele elevilor.

Sistem informațional despre piața muncii pentru studenți

În învățământul superior, intervențiile prevăzute pun accent pe corelarea programelor de studii cu cerințele pieței muncii. În acest sens, se lucrează la elaborarea unui sistem informațional pentru piața muncii, în cooperare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale. În luna aprilie 2023, urmează să fie finalizat un studiu amplu al traseului profesional al absolvenților de universități din Republica Moldova.

„Acest studiu ne va spune în ce profesii pregătim absolvenți, pentru cine, ce salarii vor avea la prima angajare, scopul final fiind adaptarea studiilor universitare la cerințele pieței muncii”, a declarat Nadejda Velișco, secretar general al Ministerului Educației și Cercetării.

De asemenea, în anul 2023 Ministerul Educației și Cercetării își propune să adopte Programul național pentru educația incluzivă și Programul de studiere a limbii române pentru minoritățile naționale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: