Scumpirea carburanților: Maia Sandu recomandă o evaluare externă a Consiliului Concurenței și a ANRE
Full Article 3 minutes read

Scumpirea carburanților: Maia Sandu recomandă o evaluare externă a Consiliului Concurenței și a ANRE

Președinta țării Maia Sandu susține că scumpirea carburanților constituie o „acțiune concertată” din partea companiilor petroliere. Șefa statului a recomandat parlamentului să susțină inițiativa unei evaluări externe a Consiliului Concurenței și a Agenției pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing din 26 februarie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

„Cred că este clar pentru toți că este o acțiune concertată din partea companiilor. Vreau să mai menționez lipsa de acțiune din partea instituțiilor statului, în special în perioada februarie-iunie anul trecut, când prețurile au scăzut foarte mult”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a explicat că, anul trecut, pe piața internațională, prețul angro la benzină a scăzut cu 62%, iar cel cu amănuntul cu doar 18%. La fel, prețul la motorină a scăzut cu 57%, iar cel cu amănuntul cu 24%.

„Pe de o parte, consumatorii nu s-au putut bucura de scăderea prețurilor în 2020, pe de altă parte, acum, vedem scumpiri în fiecare zi și ne duce la gândul că sunt acțiuni concertate. Am discutat cu ANRE și Consiliul Concurenței, care sunt în subordinea parlamentului. Fiecare are propriile argumente, începând cu cadrul legal. Considerăm că trebuie să se revină la plafonarea prețurilor, iar pentru asta este nevoie de schimbarea legii. Sper să se găsească 51 de deputați care să-și facă timp pentru asta”, a mai spus Sandu.

Șefa statului susține că soluția imediată trebuie aplicată de Consiliul Concurenței (CC), care poate să intervină prin înghețarea prețurilor. Totodată, aceasta a recomandat legislativului să accepte o evaluare externă a CC, dar și a ANRE.

„Recomandarea noastră este să facă uz de instrumentele pe care le prevede legea și să avem instituții funcționale, să nu fie nevoie să convocăm Consiliul Suprem de Securitate. Asta ar însemna evaluare externă, ca să înțelegem ce nu funcționează acolo. Decizia este în mâna parlamentarilor. (…) Și CC și ANRE sunt instituții subordonate parlamentului. Am ajuns să discutăm în cadrul CSS pentru că la parlament nu se rezolvă nimic. Există o rezistență foarte mare în parlament, ca să nu se întâmple acest lucru. În parlament se găsesc oameni care se împotrivesc. Eu mă întreb de ce oare”, a mai spus Sandu.

***

Amintim că, în dimineața de 24 februarie, mai multe stații PECO din Republica Moldova au afișat prețuri mai mari la carburanți. La scurt timp, deputatul socialist Vlad Bătrîncea a anunțat că fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM) va iniția, săptămâna viitoare, procedura de demitere a conducerii ANRE.

În același timp, liderul PSRM Igor Dodon a declarat că de vină pentru majorarea prețurilor este criza politică, provocată de șefa statului.

Ulterior, au venit cu o reacție și reprezentanții ANRE. Aceștia au denunțat o „abordare subiectivă și neargumentată, prezentă în spațiul public în raport cu rolul și atribuțiile funcționale ale Agenției”. Conducerea instituției susține că majorările de preț se datorează fluctuațiilor pe piețele și bursele internaționale, unde se atestă o scumpire continuă a petrolului și a produselor petroliere derivate.

La rîndul său, Maia Sandu a declarat că întreaga responsabilitate pentru situația de pe piața de carburanți se datorează „experimentelor efectuate pe parcursul anilor, la indicația și în interesul grupurilor oligarhice, atât de exponenții clasei politice, cât și de conducerea ANRE”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: