Comisia parlamentară de control al finanțelor publice a aprobat, la ședința din 29 decembrie, decizia privind lansarea concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de președinte al Curții de Conturi a Republicii Moldova. Menționăm, președintele Curții de Conturi se numește pe un termen de 5 ani. Actualul președinte al Curții este Marian Lupu, numit în funcție în 2019.
Reprezentanții Parlamentului au declarat că persoanele interesate să conducă Curtea de Conturi pot depune dosarele de concurs până pe data de 9 februarie 2024.
„Candidații la funcția de președinte al Curții de Conturi trebuie să aibă studii în domeniul economic, financiar sau juridic, precum și o experiență de cel puțin zece ani în aceste domenii, dintre care cinci ani de experiență managerială. (…) Candidații trebuie să fie cetățeni ai Republicii Moldova, să cunoască limba română, să nu aibă antecedente penale, să fie integri profesional și să nu aibă interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică. Pentru participarea la concurs, candidații trebuie să prezinte o scrisoare de motivație, scrisă în limba română, în care să explice viziunea lor asupra activității Curții de Conturi”, au precizat reprezentanții Parlamentului.
Potrivit sursei, dosarul pe care urmează să-l depună participanții la concurs trebuie să conțină următoarele acte: cererea de participare la concurs; copia buletinului de identitate; curriculum vitae; copiile diplomelor de studiu, dovada experienței profesionale; cazier judiciar sau declarație pe proprie răspundere; scrisoare de motivație; declarații pe proprie răspundere privind lipsa existenței conflictului de interese.
Concursul public pentru selectarea candidatului la funcția de președinte al Curții de Conturi va include examinarea CV-urilor candidaților și proba interviului.
Potrivit legislației, Curtea de Conturi este constituită din 7 membri și este condusă de un președinte. Președintele Curții de Conturi se numește pe un termen de 5 ani.
În prezent, șef al Curții de Conturi este Marian Lupu. El deține funcția de președinte din anul 2019. În trecut, Lupu a fost președinte a Partidului Democrat din Moldova (PDM) și președinte a Parlamentului. Recent, el a fost implicat într-un scandal, după ce o subalternă l-a acuzat de hărțuire sexuală, fapt negat de către Lupu. Marian Lupu a anunțat că a intentat mai multe acțiuni legale în raport cu subalterna sa – cerere prealabilă, sesizări la Poliție și Procuratură. Ulterior, angajata Curții a fost demisă. Informația a fost confirmată de NM și de reprezentanții Curții de Conturi.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!