Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a inițiat luni, 23 octombrie, concursul public pentru funcția de procuror general. Se întâmplă după ce președinta Maia Sandu l-a demis din funcție de Alexandr Stoianoglo. Candidații care își doresc să ocupe fotoliul de procuror general al țării au la dispoziție 30 de zile pentru a-și depune dosarele la aparatul CSP, adică inclusiv până pe 22 noiembrie.
Membrii CSP s-au întrunit în ședință pe 23 octombrie. Pe agendă figurau doar două subiecte, primul fiind: aprobarea Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Ordinea de zi a fost completată la inițiativa ministrei Justiției, Veronica Moraru-Mihailov cu încă un punct – inițierea concursului pentru ocuparea funcției de procuror general, după aprobarea regulamentului. După patru ore de dezbateri, membrii CSP au aprobat Regulamentul. Președinta Consiliului, Angela Motuzoc, a anunțat că un membru al CSP a formulat o opinie separată, fără a oferi, însă, detalii.
Urmare a aprobării Regulamentului, ministra Justiției a propus inițierea concursului pentru ocuparea funcției de procuror general în cel mult 30 de zile. CSP a luat o pauză pentru ca Regulamentul să fie publicat, or potrivit lui Constantin Șușu, hotărârile CSP cu caracter normativ produc efect doar de la data publicării și nu mai devreme: „Doar atunci când vom avea regulamentul cu privire la alegerea procurorului general publicată putem să decidem cu referire la anunțarea concursului pentru această funcție”.
Reveniți din pauză, ministra Justiției a propus repetat ca concursul să fie organizat în următoarele 30 de zile, până pe data de 22 noiembrie, inclusiv. Membra CSP Inga Furtună a anunțat, însă, o opinie separată.
„Este de înțeles, desigur, urgența demarării acestui concurs, totuși, în opinia mea, pentru a se pronunța asupra acestui exercițiu atât de important, CSP ar trebui să dețină toate datele și clarificările necesare vizavi de contestațiile făcute asupra decretului de eliberare din funcție a fostului procuror general. Având în vedere că nu avem până la moment informații care să clarifice aceste aspecte, eu sunt în imposibilitate să susțin această propunere”, a declarat membra CSP Inga Furtună.
Condițiile pe care trebuie să le întrunească viitorul procuror general
Candidații la funcția de procuror general trebuie să aibă cetățenia Republicii Moldova, o experiență de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, inclusiv în jurisdicții străine, dintre care cel puțin cinci ani de activitate în funcțiile de judecător, procuror sau ofițer de urmărire penală. La fel, pretendenții la șefia Procuraturii Generale nu trebuie să dețină, în ultimii trei ani până la anunțarea concursului calitatea de membru al unui partid politic sau al unei organizații social-politice.
Se așteaptă, de asemenea, ca viitorul procuror general să cunoască limba română, în privința acestuia să nu fi fost instituită nicio măsură de ocrotire judiciară și să aibă o reputație ireproșabilă.
Potrivit Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, concursul cuprinde următoarele etape: preselecția candidaților în baza dosarelor depuse și interviul susținut în fața Consiliului.
Regulamentul mai prevede că CSP, în termen de 20 de zile lucrătoare de la data-limită de depunere a dosarelor de participare, examinează, în ședință închisă, conținutul acestora și printr-o hotărâre motivată decide asupra listei candidaților care îndeplinesc condițiile de participare la concurs și stabilește data sau după caz, datele, ora, locul desfășurării interviului.
În cazul în care candidatul nu întrunește condițiile de participare a concurs, precum și cel care a depus dosarul incomplet sau peste termenul-limită stabilit, se exclude din concurs prin hotărârea motivată a Consiliului.
***
Amintim că șefa statului, Maia Sandu a semnat decretul privind eliberarea din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo pe data de 26 septembrie. Instituția prezidențială a menționat că decretul a fost semnat „în baza hotărârii unei hotărâri a Consiliului Superior al Procurorilor din 23 mai 2022”. Ulterior, avocații lui Stoianoglo au anunțat că vor contesta decretul în instanță. Mai târziu, ministra Justiției a anunțat că Republica Moldova ar putea avea un nou procuror general în următoarele trei luni. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!