Se ieftinesc creditele. BNM a redus rata de bază pe fundalul temperării inflației
Full Article 2 minutes read

Se ieftinesc creditele. BNM a redus rata de bază pe fundalul temperării inflației

Banca Națională a Republicii Moldova a decis pe 7 februarie să reducă rata de bază cu 3%, aceasta coborând la 17%. Motivul reducerii ratei de bază îl constituie prognoza privind reducerea pe viitor a inflației. 

Decizia BNM de reducere a ratei de bază urmărește crearea condițiilor monetare pentru susținerea activității economice, prin impulsionarea cererii și revigorarea consumului, concomitent cu stimularea creditării.

În condițiile în care procesul inflaționist în Republica Moldova s-a manifestat mai devreme și cu ritmuri alerte de creștere comparativ cu alte țări din regiune, iar restricționarea politicii monetare a temperat ritmurile de creștere a inflației, R. Moldova se alătură astfel primelor țări din lume care și-au inversat caracterul politicii monetare cu cel expansionist.

Potrivit prognozei BNM, inflația va continua să se reducă rapid pe parcursul anului curent intrând la finele lunii decembrie în limita de sus al coridorului de variație al inflației, apoi urmând o nouă accelerare a acesteia.

Astfel, inflația medie anuală urmează să ajungă la nivelul de 13,7 la sută în acest an și de 5,5 la sută, anul viitor. În aceste condiții, este necesar un impuls fiscal mai puternic pentru a stimula activitatea economică pe parcursul anului 2023.

Printre factorii care vor influența inflația aflată în decelerare se numără ajustările recente de tarife pentru energia electrică, atenuarea continuă a inflației importate, precum și temperarea continuă a prețurilor la petrol pe piața internațională.

În a doua jumătate a anului 2024, procesul inflaționist se va accelera, fiind determinat de creșterile acumulate ale prețurilor la resursele energetice pe piața internațională, de ajustarea accizelor la începutul anului 2024, de ajustările recente și anticipate din anul curent ale tarifelor și de efectele de runda a doua asociate acestora, precum și de majorarea surselor de finanțare a consumului.

Evenimentele asociate conflictului militar din Ucraina și potențialele escaladări mențin caracterul persistent al riscurilor și incertitudinilor privind perspectiva inflației pe termen scurt și mediu.

BNM va monitoriza în continuare cu precauție situația macroeconomică internă și cea externă și va ajusta instrumentele de politică monetară pentru atingerea obiectivului său fundamental de asigurare și menținere a stabilității prețurilor.

Ultima dată rata de bază s-a micșorat în decembrie 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: