„Se încalcă legislația, sunt mințiti partenerii de dezvoltare de dragul campaniei lui Dodon”. Slusari îl acuză de minciună pe ministrul Economiei și sesizează Procuratura Generală

Vicepreședintele parlamentului, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (PDA), Alxandr Slusari, îl acuză de minciună, depășirea atribuțiilor în serviciu și abuz de putere pe ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi. Potrivit lui Slusari, ministerul Economiei ar fi trebuit să publice în jurnalul oficial al Uniunii Europene (UE) informația despre licitațiile privind reabilitarea drumurilor, lucru care nu s-a întâmplat. Prin urmare, parlamentarul solicită explicații scrise de la Usatîi și cere Procuraturii Generale să investigheze cazul. 

„Avem Legea privind achizițiile publice și artIcolul 28, aliniatul 2, care prevede că anunțul despre tender, licitație, trebuie plasat în jurnalul oficial al UE. Articolul 2, aliniatul 3, menționează cazurile când e nevoie de asemenea anunțuri. Unul din aceste cazuri este atunci când suma lucrărilor, a contractelor de achiziții publice de lucrări este egală sau depășește 90 milioane de lei”, a explicat Slusari.

Potrivit acestuia, în ianuarie 2020, Ministerul Economiei și Infrastructurii, fără a coordona cu Ministerul Finațelor, a pornit procesul licitațiilor destinate reabilitării mai multor drumuri naționale, inclusiv, a mai multor tronsoane, unde valoarea lucrărilor depășea 90 de milioane de lei: Anenii Noi – Căușeni – Ștefan Vodă, cu un cost de peste 101 milioane de lei; drumul Leușeni- Chișinău -Dubăsari, de peste 317 mil de lei, reabilitarea drumului Delacău-Bulboaca-R2, de peste 97 milioane de lei și reabilitarea drumului Cimișlia-Iargara-Sărata Nouă, de peste 124 de mil de lei.

„În mod legal, anunțurile despre aceste licitații trebuaiu plasate în jurnalul oficial al UE. În ianuarie am invocat acest fapt ministrului Economiei. Atunci Anatol Usatîi a făcut unele afirmații că aceste încălcări se datorează faptului că Moldova nu este membră a UE, chipurile ar fi fost refuzat de UE, însă a avut intenția de a plasa aceste anunțuri”, a amintit Slusari.

Drept dovadă spuselor sale că ministrul Usatîi a mințit, Slusari a prezentat două anunțuri despre licitațiile desfășurate în Republica Moldova care au fost publicate în jurnalul UE.

„Unul dintre acestea datează din 16 ianuarie 2020, este proaspăt, plasat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, despre procurarea vaccinurilor – adică se poate. Mai mult, în urma investigării, am găsit un anunț făcut de Ministerul Economiei și Infrastructurii, tot pe problema reabilitării drumurilor. Pe 22 februarie 2019, legat de reabilitarea drumurilor: Soroca-Arionești și Hâncești-Leova-Cahul. Minimum două anunțuri au fost plasate în jurnalul UE”, a adăugat deputatul PDA.

Astfel, Alexandr Slusari îl acuză pe ministrul Economiei de depășirea atribuțiilor în serviciu și abuz de putere și a anunțat că toate materialele în cauză vor ajunge la Procuratura Generală.

De asemenea, deputatul PDA a cerut ca Anatol Usatîi, cel târziu miercuri, să explice în formă scrisă de ce nu au fost publicate anunțurile respective în jurnalul UE, iar în cazul în care organele europene au refuzat acest lucru – să prezinte documentele. În cazul în care ministrul Economiei și Infrastructurii nu se va conforma, fracțiunea PDA va cere demisia acestuia.

„Este un lucru foarte grav, se încalcă legislația, sunt mințiti partenerii de dezvoltare de dragul campaniei lui Dodon, în cazul în care nu există sursa stabilă de finanțare”, a conchis Slusari. Acesta a amintit și de creditul care urma să fie oferit de către Federația Rusă, pentru reabilitarea drumurilor și a remarcat că acesta întârzie.

Amintim că premierul Ion Chicu, în timpul primei sale vizite externe, a discutat cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, despre posibilitatea ca Rusia să ofere un credit de jumătate de miliard de dolari pentru Republica Moldova. Banii ar uma să fie utilizați, în exclusivitate, pentru proiectele de infrastructură și în mod special, pentru reparația drumurilor.

Ulterior, guvernul a anunțat că inițial va primi 300 de milioane de dolari și nu 500, așa cum a fost anunțat inițial, pentru că aceasta ar fi suma care poate fi „absorbită” timp de un an.

Precizăm că banii promiși de Rusia au fost deja prevăzuți în proiectul Legii bugetului pentru 2020. Opoziția a criticat acest lucru, motivând că guvernul nu poate miza pe un credit care este doar la etapa discuțiilor.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: