president.gov.by

„Se întâmplă din SUA și UE până în Moldova”. Lukașenko, despre presa independentă și valorile democratice

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a declarat că în Republica Moldova, la fel ca în SUA, UE, Țările Baltice, Ucraina și Georgia, ar avea loc cazuri de trimitere la închisoare a jurnaliștilor care critică autoritățile. Referindu-se la jurnaliștii belaruși care au fost întemnițați, Lukașenko a menționat că aceștia „nu au fost săltați pentru opiniile lor”. Precizările au fost făcute în cadrul unui „Forum al comunității mediatice” din orașul Mogilev. 

Nu avem nevoie să fim hrăniți cu tot felul de discuții despre presa pretins independentă și valorile democratice. Îi vedem aruncându-și jurnaliștii în închisori, închizând instituții mass-media și persecutând pe oricine îndrăznește să nu fie de acord cu politicile și acțiunile autorităților. Se întâmplă din SUA și UE până în Moldova, Țările Baltice, Ucraina și Georgia”, a declarat Lukașenko.

Acesta a spus că, în 2020, autoritățile din Belarus „nu au săltat” și „nu au închis” jurnaliști pentru opiniile lor. „Am încercat să-i pedepsim – ce-i drept, nu i-am pedepsit pentru trădare. Ați grohăit la troacă, v-a fost bine. (…) Apoi, briza a suflat din partea cealaltă și nu ați început doar să vă expuneți, ci ați început să rupeți și să fărâmițați țara. Erați siguri că asta e ceea ce voia toată lumea? Am luptat împotriva acestui lucru, și am cerut socoteală jurnaliștilor”, a menționat Lukașenko.

Precizăm că, potrivit activiștilor pentru drepturile omului, 35 de jurnaliști belaruși se află în prezent în închisorile din Belarus. Toți au fost recunoscuți drept deținuți politici. Aproape toate instituțiile mass-media independente din Belarus au fost nevoite să părăsească țara.

După alegerile prezidențiale din 2020, la care Lukașenko a obținut peste 80% din voturi, potrivit cifrelor oficiale, asigurându-și astfel al șaselea mandat, în Belarus au izbucnit proteste în masă. În timpul manifestațiilor au fost ucise aproximativ 10 persoane. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne din Belarus, peste 13 000 de persoane au fost reținute în perioada august – noiembrie 2020.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Pe bicicletă, de la Iași la Chișinău și înapoi: acțiunea unor cicliști amatori, la care s-au alăturat polițiști din R. Moldova și România VIDEO

În aceste zile, 100 de cicliști amatori pedalează din Iași până la Chișinău și înapoi, într-o tură simbolică pentru a promova mersul pe bicicletă ca mod alternativ de transport și responsabilizarea tuturor celor care aleg deplasarea pe două roți. La eveniment s-au alăturat și polițiști din Republica Moldova și România.

Poliția Republicii Moldova a anunțat că, în aceste zile, 100 de cicliști amatori pedalează din România până la Chișinău și înapoi, într-o tură simbolică care promovează mersul pe bicicletă ca mod alternativ de transport, dar și responsabilizarea tuturor celor care aleg deplasarea pe două roți.

„În acest context, s-au alăturat și colegii noștri din cadrul Inspectoratului de Securitate Publică a IGP și împreună am arătat că, dincolo de granițe, siguranța și educația rutieră sunt obiective comune. (…) Prezența colegilor polițiști pe bicicletă are scopul de a contribui la reducerea numărului de accidente rutiere în rândul bicicliștilor, prin vizibilitate crescută și conștientizare publică, dar și colaborarea între instituții și întărirea relațiilor dintre polițiile din România și Republica Moldova”, au comunicat reprezentanții poliției din Republica Moldova.

Poliția Română a spus că a ales să sprijine participanții pe tot parcursul traseului, cu polițiști care pedalează peste 300 de kilometri alături de cicliștii amatori.

Conform poliției din România, organizatorul acestui eveniment este jurnalistul Lucian Mîndruță. „Este o tură de vizibilitate. Nu blocăm traficul, doar îl convingem să ne observe. Să înțeleagă că și noi avem un loc pe drum”, a comunicat Lucian Mîndruță.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: