Andrei Mardari / NewsMaker

Șefa biroului OMS din Moldova: Covid nu a dispărut, a apărut o altă criză

Pandemia de coronavirus încă nu s-a terminat, doar că a apărut o altă criză care i-a făcut pe oameni să uite despre ce i-a deranjat anterior. „Virusul este cu noi” a declarat șefa biroului Organizației Mondiale (OMS) din Moldova, Miliana Grbic, într-un interviu NM.

Potrivit datelor mondiale, în prezent, există deja peste 500 de milioane de cazuri confirmate de covid, peste 6,1 milioane de oameni au murit. Când apare o nouă criză, este normal ca oamenii să uite ce i-a deranjat înainte. Este o modalitate de adaptare. Dar virusul este încă cu noi. Datorită sistemelor noastre de supraveghere și urmărire a virușilor, știm că noi tulpini și subspeciile lor încă apar. Există omicron BA.1, există omicron BA.2. Vedem deja o combinație a acestor tipuri – BA.1 și BA.2 – care se comportă diferit. De ce se întâmplă asta? Țările anulează măsurile anti-epidemie. Există mai multe mișcări sociale. Virusul se transmite mai ușor”, a spus Miliana Grbic.

Ea a menționat că în prezent mai puțini oameni se îmbolnăvesc grav din cauza covidului. Iar, acest lucru se datorează creșterii imunizării – prin vaccinare sau după infecție – care protejează împotriva formelor severe care provoacă și decesul.

Amintim că după circa doi ani, starea de urgență în sănătate publică instituită în Moldova a fost anulată din 16 aprilie. Drept urmare, toate restricțiile de ordin epidemiologic au fost eliminate. Decizia a fost luată astăzi în cadrul ultimei ședințe a Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică (CNESP). Ministra Sănătății Ala Nemerenco a spus că a fost „cea mai lungă (stare de urgență- n.red) în istoria țării noastre”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mediu.gov.md

Pe malul râului Tigheci prinde viață o nouă pădure: au fost plantați puieți pe 9 hectare

Pe malul râului Tigheci, în comuna Cania, au fost plantate 9 hectare de puieți în această primăvară. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de Ministerul Mediului.

Potrivit instituției, puieții cresc sănătoși și au atins o rată de prindere de peste 80%.

Noua pădure aduce beneficii atât pentru mediu cât și pentru comunitate: aer mai curat, sol protejat și consolidarea malurilor râului Tigheci, reducând riscul de eroziune și contribuind la protejarea resurselor de apă”, a menționat Ministerul Mediului.

Pentru a proteja noua pădure de eventuale incendii de vegetație, în jurul terenului împădurit, silvicultorii au amenajat fâșii mineralizate – zone de sol curățate complet de vegetație și bine prelucrate. „Aceste zone vor servi ca o barieră de protecție, împiedicând focul să se extindă spre puieți în cazul izbucnirii unui incendiu în apropiere”, a precizat ministerul.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: