cna.md

VIDEO UPDATE Schemă de corupție la primărie și cadastru. Patru suspecți reținuți, inclusiv o șefă de direcție

Șefa Direcției generale economie, reforme și relații patrimoniale din cadrul primăriei capitalei, Maria Oneșciuc, a fost reținută astăzi, 10 decembrie, pentru 72 de ore. Informația a fost confirmată pentru NM de către ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi. Potrivit unui comunicat publicat ulterior pe site-ul CNA, în același dosar au mai fost reținuți doi reprezentanţi ai unei agenţii imobiliare, dar şi un angajat al Agenţiei Servicii Publice. 

Bănuiţi că ar fi pretins bani de la persoane fizice şi juridice pentru soluţionarea diferitor probleme ce ţin de competenţa primăriei sau a serviciilor cadastrale.

Funcționara din cadrul primăriei este suspectată că ar fi pretins sistematic diferite sume de bani de la persoane fizice şi juridice, pentru a urgenta eliberarea unor acte cu privire la prelungirea relaţiilor contractuale de locaţiune privind exploatarea încăperilor nelocative din Chişinău.

În aceleaşi dosare, sunt bănuiţi şi doi angajați cu funcții de răspundere ai „Agenţiei din Chişinău Capitalimobil” – întreprindere desemnată de către consiliul municipal Chişinău drept responsabilă de organizarea licitaţiilor publice pentru obţinerea dreptului de arendă asupra terenurilor şi spaţiilor nelocative din mun. Chişinău. Fâcând uz de situaţia şi statutul pe care-l deţineau, reprezentanţii agenţiei pretindeau şi primeau de la persoane fizice şi juridice mijloace financiare pentru a influentța persoane publice din cadrul primăriei Chişinău şi Serviciului Cadastral Teritorial să adopte acte de recepţie finală a obiectivelor şi să aprobe actele pentru vânzarea, fără expunere la licitaţie, a bunurilor imobile.

Bănuiții au fost plasați în izolatorul CNA pentru 72 de ore. 

Urmărirea penală pe cazul dat a fost pornită în luna septembrie 2019, persoanele fiind cercetate pentru abuz în serviciu, corupere activă, pasivă şi trafic de influenţă.

Amintim că astăzi, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au inițiat percheziții la mai multe adrese din capitală. 

https://www.facebook.com/CentrulNationalAnticoruptie/videos/2437773449821012/

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: