Andrei Mardari / NewsMaker

Șeful diplomației europene a comentat incidentul din nordul țării, unde au căzut resturile unei rachete

Șeful diplomației europene Josep Borell a comentat incidentul de astăzi când fragmentele unei rachete doborâtă de sistemul anti-aerian ucrainean au căzut pe teritoriul Republicii Moldova. Oficialul susține că Rusia încalcă din nou dreptul umanitar internațional.

„Loviturile de astăzi cu rachete în întreaga Ucraina împotriva civililor și a infrastructurii civile, cu fragmente care lovesc un sat din Moldova, reprezintă încă o încălcare a dreptului umanitar internațional. Este o încercare brutală a Rusiei de a distruge infrastructura critică înainte de iarnă. UE este alături de Ucraina”, se arată în mesajul lui Borrell.


***

Amintim că, în dimineața de 31 octombrie, în toate regiunile Ucrainei a fost declarată alertă aeriană. Ministerul de Interne al Republicii Moldova a confirmat că o rachetă a căzut în localitatea Naslavcea, iar ferestrele mai multor geamuri s-au spart. Victime nu au fost înregistrate.

Ulterior, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a precizat că ar fi căzut fragmente din racheta doborâtă în această dimineață de sistemul antiaerian ucrainean în urma atacului cu drone asupra barajului Dnestrovsc, de pe teritoriul Ucrainei, aflat la o distanță de 1 km de barajul Naslavcea. Geniștii Armatei Naționale au pornit la fața locului pentru a cerceta terenul.

„Totodată, în contextul incidentului respectiv, informăm că sistemele de supraveghere aeriană ale Armatei Naționale nu au detectat zboruri ilegale în spațiul aerian al Republicii Moldova. Menționăm că fragmentele rachetei doborâte nu au fost depistate de stațiile de radiolocație din cauza dimensiunilor și suprafeței mici de reflecție ale acestora”, se arată în declarația Ministerului Apărării.

Cinci puncte de trecere a frontierei cu Ucraina au fost astăzi închise, însă ulterior și-au reluat activitatea. Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că Rusia a lansat pe 31 octombrie peste 50 de rachete. 44 dintre ele au fost doborâte de sistemul antiaerian al Ucrainei.

Tot pe 31 octombrie, un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat drept persoană non grata în Republica Moldova, Diplomatul este nevoit să părăsească teritoriul țării noastre.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: