Șeful diplomației europene a comentat incidentul din nordul țării, unde au căzut resturile unei rachete
Full Article 2 minutes read

Șeful diplomației europene a comentat incidentul din nordul țării, unde au căzut resturile unei rachete

Șeful diplomației europene Josep Borell a comentat incidentul de astăzi când fragmentele unei rachete doborâtă de sistemul anti-aerian ucrainean au căzut pe teritoriul Republicii Moldova. Oficialul susține că Rusia încalcă din nou dreptul umanitar internațional.

„Loviturile de astăzi cu rachete în întreaga Ucraina împotriva civililor și a infrastructurii civile, cu fragmente care lovesc un sat din Moldova, reprezintă încă o încălcare a dreptului umanitar internațional. Este o încercare brutală a Rusiei de a distruge infrastructura critică înainte de iarnă. UE este alături de Ucraina”, se arată în mesajul lui Borrell.


***

Amintim că, în dimineața de 31 octombrie, în toate regiunile Ucrainei a fost declarată alertă aeriană. Ministerul de Interne al Republicii Moldova a confirmat că o rachetă a căzut în localitatea Naslavcea, iar ferestrele mai multor geamuri s-au spart. Victime nu au fost înregistrate.

Ulterior, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a precizat că ar fi căzut fragmente din racheta doborâtă în această dimineață de sistemul antiaerian ucrainean în urma atacului cu drone asupra barajului Dnestrovsc, de pe teritoriul Ucrainei, aflat la o distanță de 1 km de barajul Naslavcea. Geniștii Armatei Naționale au pornit la fața locului pentru a cerceta terenul.

„Totodată, în contextul incidentului respectiv, informăm că sistemele de supraveghere aeriană ale Armatei Naționale nu au detectat zboruri ilegale în spațiul aerian al Republicii Moldova. Menționăm că fragmentele rachetei doborâte nu au fost depistate de stațiile de radiolocație din cauza dimensiunilor și suprafeței mici de reflecție ale acestora”, se arată în declarația Ministerului Apărării.

Cinci puncte de trecere a frontierei cu Ucraina au fost astăzi închise, însă ulterior și-au reluat activitatea. Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că Rusia a lansat pe 31 octombrie peste 50 de rachete. 44 dintre ele au fost doborâte de sistemul antiaerian al Ucrainei.

Tot pe 31 octombrie, un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat drept persoană non grata în Republica Moldova, Diplomatul este nevoit să părăsească teritoriul țării noastre.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: