Șeful diplomației europene avertizează că războiul din Ucraina intră într-o fază periculoasă
Full Article 3 minutes read

Șeful diplomației europene avertizează că războiul din Ucraina intră într-o fază periculoasă

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a avertizat miercuri că războiul din Ucraina intră într-o nouă fază „periculoasă” şi într-un „scenariu înfricoșător”, deoarece Rusia înregistrează eșecuri în conflictul convențional şi amenință cu folosirea armelor nucleare, transmite EFE, citat de Agerpres.

„Războiul a intrat într-o nouă fază. O fază fără îndoială periculoasă, pentru că ne aflăm în fața unui scenariu înfricoșător, în privința căruia nu trebuie să închidem ochii”, a declarat Borrell într-o intervenție în plenul Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Șeful diplomației europene a spus că veștile de pe câmpul de luptă „sunt bune pentru Ucraina”, care „reia ofensiva”. În schimb, a avertizat că acest conflict este „un război convențional în care este implicată o putere nucleară, care în acest moment înregistrează eșecuri în conflictul convențional şi care amenință cu folosirea armei nucleare”.

„Este un scenariu cu siguranță îngrijorător în care trebuie să demonstrăm că sprijinul nostru pentru Ucraina nu slăbește”, a insistat el.

Borrell a explicat că forțele ucrainene avansează pe trei fronturi, însă a amintit că Rusia „continuă să aibă superioritatea numerică şi superioritate de foc (…)”. Din acest motiv, Borrell a explicat că forțele ucrainene dezvoltă o tactică de luptă „extraordinar de agilă, de o inteligență ieșită din comun, înconjurând zonele forte ruse, creând „insule” care ajung să fie distruse chiar de însăși retragerea armatei ruse”. Potrivit lui, în acest fel ucrainenii „își limitează pierderile şi înaintează pe câmpul de operațiuni într-o manieră pe care nimeni nu a putut-o anticipa”.

„Situația armatei ruse este foarte rea, între altele pentru că militarii ruși nu știu la ce folosește acest război, iar cei 300.000 care vor fi scoși din căminele lor pentru a fi duși pe front vor înțelege cu atât mai puțin”, a apreciat șeful diplomației europene.

Borrell a insistat că UE trebuie să facă „un efort diplomatic imens pentru a explica lumii care este scopul acestui război” şi a atras atenția că războiul din Ucraina „nu se poate încheia din cauza oboselii lumii occidentale”. În opinia sa, războiul „se poate încheia doar într-un mod în care să asigure pacea”, cu Ucraina recuperându-şi integritatea teritorială şi deplina suveranitate şi cu Rusia asumându-şi responsabilitatea politică şi morală, plătind pentru reconstrucție şi răspunzând pentru crimele comise.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: