Șeful diplomației UE în Moldova, prima reacție după ce „Șansa” lui Șor a fost eliminată de la alegeri: „A fost ceva extraordinar”
Full Article 4 minutes read

Șeful diplomației UE în Moldova, prima reacție după ce „Șansa” lui Șor a fost eliminată de la alegeri: „A fost ceva extraordinar”

Șeful diplomației Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a comentat pe 9 noiembrie, eliminarea partidului „Șansă”, afiliat fugarului Ilan Șor, din cursa electorală pentru alegerile din 5 noiembrie. „A fost ceva extraordinar” – a declarat Mazeiks în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova. Ambasadorul UE le-a recomandat autorităților să consolideze cadrul legal, astfel încât, pe viitor, astfel de decizii să poată fi luate din timp, fără a apela la o comisie pentru situații de urgență.  

„Decizia de a elimina toți candidații dintr-un partid din cursă a fost ceva extraordinar.  Ceea ce este important pentru noi este ca aceste măsuri executive să fie luate cu mare atenție și să fie învățate lecții. (…) În viitor, ne dorim să aveți soluții mai previzibile, care nu ar implica o comisie pentru situații excepționale în astfel de situații, dar că cei care nu respectă alegerile democratice să poată fi abordați prin canale obișnuite, cu mai multe zile înainte de alegeri, pentru a le putea ataca din timp”, a declarat Janis Mazeiks.

Ambasadorul UE în Republica Moldova anunță că a urmărit în de aproape scrutinul din 5 noiembrie, când moldovenii și-au ales, în primul tur, primarii și consilierii care vor conduce localitățile țării în următorii patru ani. Deși spune că alegerile au fost „bine organizate”, Mazeiks recunoaște că eliminarea Partidului „Șansă” în ajun de alegeri și tentativele de fraudare ale scrutinului din partea unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor, s-au răsfrâns negativ asupra proceselor democratice.

„Noi am văzut încercări de a influența democrația. Am văzut aceste fluxuri de bani externi care vin în Republica Moldova. Într-adevăr, a fost vizibil. Este vorba, potrivit SIS, de milioane. (…) Nu așa trebuie să funcționeze o democrație. Democrația nu este despre faptul că cineva cumpăra voturi, dar că cetățenii iau decizii politice sau economice pentru a asigura viitorul țarii sau a comunităților. Alegerile nu trebuie să fie dirijate de jucători din exterior. Este important că această interferență în alegeri din fonduri ilicite să fie contracarată. Asta va face țara mai puternică”, a mai declarat Mazeiks.

***

Amintim că, pe 3 noiembrie, Partidul „Șansă” a fost exclus din alegerile locale, din motive de securitate națională, prin decizia Comisiei Situații Excepționale (Detalii – AICI). În consecință, CEC a aplicat ștampila „RETRAS” în toate buletinele de vot.

Pe 4 noiembrie, Partidul „Șansă” a anunțat că a contestat decizia autorităților în instanță. Pe 5 noiembrie, „Șansă” a anunțat că, după mai multe ore de dezbatere, Curtea de Apel nu a reușit să examineze sesizarea formațiunii politice. Ședința a fost reluată pe 5 noiembrie, în timp ce în țară se desfășurau alegeri, și amânată, din nou. Ulterior, în aceiași zi, formațiunea a declarat că a depus o plângere la Procuratura Generală împotriva membrilor CSE și cei ai organelor electorale inferioare, pe motiv că ar fi „falsificat” și „fraudat” alegerile loc, precum și au cerut tragerea la răspundere penală a acestora. Detalii – AICI.

Pe 5 noiembrie în Republica Moldova s-au desfășurat alegeri locale generale în orașe (inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți), sate (comune) și raioane, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender.

În urma alegerilor din 5 noiembrie, în 19 raioane (în special în centrul și sudul țării) a obținut victorie PAS. Are un rezultat bun și PSRM, care a învins în special în regiunile din nordul țării. Locuitorii raionului Șoldănești au votat pentru Partidul Social Democrat European, cei din Glodeni — pentru Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, cei din Fălești — pentru „Partidul Nostru”, iar locuitorii orașului Taraclia sunt singurii care au votat Partidul Renaștere.

În 265 de localități se va desfășura turul doi de scrutin. CEC a dispus organizarea repetată a alegerilor în data de 19 noiembrie.

Asociația Promo-LEX a înregistrat la acest scrutin mai multe încălcări decât la cel din 2019. Însă și prezența la vot a fost mai mare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: