Șeful Moldovagaz, nemulțumit de tariful aprobat de ANRE: Mărimea devierilor va ajunge la 3,5 miliarde lei
Full Article 2 minutes read

Șeful Moldovagaz, nemulțumit de tariful aprobat de ANRE: Mărimea devierilor va ajunge la 3,5 miliarde lei

Președintele Consiliului de adminitrație al Moldovagaz Vadim Ceban a venit cu o reacție după ce Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) a aprobat creșterea tarifului la gaz pentru consumatori de la 15 lei la aproximativ 18 lei. Potrivit acestuia, majorarea este insuficientă și va provoca acumularea devierilor tarifare, care ar urma să ajungă la 3,5 miliarde de lei.

Trebuie menționat că, prin adoptarea prețurilor reglementate de ANRE pentru livrarea de gaz natural, până la sfârșitul perioadei de calcul, Moldovagaz va acumula devieri tarifare în mărime de 1,2 miliarde de lei, ceea ce va provoca creșterea totală a devierilor până la 3,5 miliarde de lei și, în final, la provoca o nouă creștere a a tarifului”, a spus Ceban.

Ceban mai spune că prețul de achiziție al gazelor naturale prevăzut în tariful aprobat de agenție este de 696 USD pentru o mie de metri 3, în timp ce prețul de achiziție preconizat, luând în considerare puterea calorică doar pentru iunie 2022, este de 880 USD.

Tariful la gazele pentru consumatorii finali a fost majorat de la 15, 18 lei până la 18,62 lei pentru un m3. Decizia a fost luată pe 31 mai, de Agenția pentru Reglementare în Energetică, care s-a întrunit într-o ședință publică. Asta deși, Moldovagaz a solicitat majorarea cu 58,1% mai mult, adică până 22, 22 lei, fără TVA.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: