Andrei Mardari / NewsMaker

Șeful Moldovagaz, nemulțumit de tariful aprobat de ANRE: Mărimea devierilor va ajunge la 3,5 miliarde lei

Președintele Consiliului de adminitrație al Moldovagaz Vadim Ceban a venit cu o reacție după ce Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) a aprobat creșterea tarifului la gaz pentru consumatori de la 15 lei la aproximativ 18 lei. Potrivit acestuia, majorarea este insuficientă și va provoca acumularea devierilor tarifare, care ar urma să ajungă la 3,5 miliarde de lei.

Trebuie menționat că, prin adoptarea prețurilor reglementate de ANRE pentru livrarea de gaz natural, până la sfârșitul perioadei de calcul, Moldovagaz va acumula devieri tarifare în mărime de 1,2 miliarde de lei, ceea ce va provoca creșterea totală a devierilor până la 3,5 miliarde de lei și, în final, la provoca o nouă creștere a a tarifului”, a spus Ceban.

Ceban mai spune că prețul de achiziție al gazelor naturale prevăzut în tariful aprobat de agenție este de 696 USD pentru o mie de metri 3, în timp ce prețul de achiziție preconizat, luând în considerare puterea calorică doar pentru iunie 2022, este de 880 USD.

Tariful la gazele pentru consumatorii finali a fost majorat de la 15, 18 lei până la 18,62 lei pentru un m3. Decizia a fost luată pe 31 mai, de Agenția pentru Reglementare în Energetică, care s-a întrunit într-o ședință publică. Asta deși, Moldovagaz a solicitat majorarea cu 58,1% mai mult, adică până 22, 22 lei, fără TVA.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Rusia, găsită vinovată de CEDO pentru doborârea avionului Malaysia Airlines și încălcarea drepturilor omului în Ucraina

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis miercuri, 9 iulie, două hotărâri în dosarele împotriva Rusiei, potrivit Associated Press (AP). În prima decizie, instanța a recunoscut Moscova responsabilă pentru prăbușirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines în Donbas, vara anului 2014, în urma căreia au murit 298 de persoane. În cealaltă hotărâre se precizează că Rusia a încălcat dreptul internațional în timpul războiului din Ucraina.

Potrivit AP, citat de The Moscow Times, acesta este primul caz în care o instanță internațională recunoaște Moscova responsabilă pentru doborârea avionului malaezian, precum și pentru încălcări ale drepturilor omului în timpul invaziei totale din Ucraina din 2022.

Curtea a emis aceste hotărâri examinând cauzele împotriva Rusiei, inițiate de Ucraina și Țările de Jos. În total, Kiev și Amsterdam au înaintat către CEDO patru cereri, care acoperă un spectru larg de presupuse încălcări ale drepturilor omului atât în cazul avionului doborât, cât și pe parcursul războiului total.

Totodată, AP califică deciziile CEDO drept în mare parte simbolice, deoarece Moscova nu mai recunoaște jurisdicția acesteia.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia consideră deciziile instanței de la Strasbourg ca fiind nule și nu intenționează să le respecte.

Cu toate acestea, familiile victimelor catastrofei MH17 consideră hotărârea CEDO un pas important în cei 11 ani de luptă pentru dreptate, notează AP.

Deciziile de la Strasbourg sunt separate de un proces penal din Țările de Jos, în care doi ruși și un separatist ucrainean au fost condamnați în contumacie pentru multiple omoruri, pentru rolul lor în doborârea zborului MH17.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: