În condițiile unor fluctuații permanente ale prețului de achiziție, tarifele pentru gaz trebuie să fie ajustate lunar. Declarația a fost făcută de către președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul ediției din 13 ianuarie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Oficialul a confirmat calculul anunțat anterior de vicepremierul Andrei Spînu, privind o eventuală majorare a tarifului la gazele naturale până la 14,6-14,7 lei/m3. Vadim Ceban spune că majorarea tarifului va fi inevitabilă, dacă prețul de achiziție se va menține mai mare de $600/1000 m3, notează IPN.
Președintele Moldovagaz spune că, pentru luna ianuarie, în condițiile unui preț de achiziție care nu este acoperit de tarif, compania înregistrează pierderi considerabile. Reprezentanții Moldovagaz negociază cu băncile comerciale pentru a obține un credit, însă deocamdată fără succes.
„Tariful este creat din 4 componente de bază: prețul de procurare, costul de distribuție, costul de transport, pierderile din rețea. Componenta prețului de procurare este cea mai mare. La prețul de procurare de 450 de dolari, tariful acoperea toate cheltuielile și noi am închis luna decembrie cu forțele proprii. În ianuarie prețul de achiziție este 647 de dolari. Diferența de 44 milioane de dolari nu este atât de ușor de acumulat ”, a spus Vadim Ceban.
Președintele Moldovagaz spune că piața gazelor naturale a devenit extrem de volatilă, cu un preț de achiziție complet imprevizibil, iar din acest motiv ajustarea tarifelor la gazele naturale ar trebui să aibă loc lunar.
„Chiar dacă majorăm tariful, asta nu înseamnă că vom acoperi decalajul de casă într-o lună. Dacă acum majorăm tarifele, înseamnă că vom primi banii în februarie. Singurul lucru pe care-l putem solicita de la furnizor este să avem o perioadă de scadență, suplimentar câteva zile, ca să achităm consumul pentru luna ianuarie. Noi pe intern, împreună cu ANRE, Guvernul trebuie să înțelegem un lucru: prețul nu se mai schimbă trimestrial, ci lunar. Asta înseamnă că în fiecare lună trebuie să ajustăm tariful. La produse petroliere se schimbă tariful în fiecare zi, așa ar trebui să facem și la gazele naturale”, a mai spus Vadim Ceban.
Vadim Ceban recunoaște că în condițiile unui preț de achiziție majorat, ANRE ar trebui să vină cu ajustarea tarifelor pentru consumatorii casnici. Însuși regulatorul trebuie să se sesizeze în privința unor eventuale majorări de tarif, fără a primi o solicitare din partea Moldovagaz în acest sens, spune Ceban.
„Dacă se menține același trend pentru luna februarie, adică prețul gazelor nu va fi mai mic de 600 de dolari, suntem aproape de cifra anunțată de vicepremierul Andrei Spînu (14,6 – 14,7 lei), dacă prețul de achiziție va fi mai mic, înseamnă că și tariful va fi mai mic. ANRE din oficiu, este obligată să se autosesizeze și să modifice parametrii de corectare a tarifelor”, a punctat Vadim Ceban.
Pe 11 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că, dacă prețul de $647, cu care R. Moldova cumpără gaz din Federația Rusă în luna ianuarie se va menține și luna viitoare, tariful pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei.
În prezent, tariful pentru gazele naturale, cu TVA inclus, este de 11,08 lei. De asemenea, Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în mărime de 1,6 miliarde de lei moldovenești. Mai exact, statul compensează primii 50 de metri cubi de gaze cu 4,3 lei din tariful de 11,08 lei. Pentru un consum între 50 și 150 de metri cubi de gaze, compensația este de 3,2 lei din tarif per metrul cub, consumatorul urmând să achite 7,9 lei metrul cub de gaze consumat. Iar cei care consumă mai mult de 150 de metri cubi vor achita costul gazului integral – cu 11,08 lei.