Moldova devine o piață neagră a contrabandei cu arme din Ucraina? Șeful SIS: Riscul este foarte înalt
Full Article 3 minutes read

Moldova devine o piață neagră a contrabandei cu arme din Ucraina? Șeful SIS: Riscul este foarte înalt

Războiul din Ucraina a generat nu doar o criză a refugiaților pe teritoriul R. Moldova, dar și un risc sporit de creștere a traficului ilicit atât de bunuri, cât și de arme. Declarația a fost făcută de către directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteață, în platoul TVR Moldova. De asemenea, oficialul a vorbit și despre situația din regiunea transnistreană. El a precizat că unele riscuri care anterior erau teoretice, acum sunt luate în considerare la modul cel mai serios.

Alexandru Musteață a menționat că R. Moldova a devenit o țară de tranzit al populației afectată de război, dar totodată și din punct de vedere al contrabandei.

Un aspect de contrabandă care încă nu s-a materializat, dar noi îl avem în vedere foarte atent este contrabanda cu arme. Pentru că acolo unde este un conflict armat și este un circuit foarte larg de arme de diferit tip, atât de mărimi mici până la rachete anti tanc, riscul de a avea o piață neagră de arme este foarte înalt”, a declarat șeful SIS.

În context, șeful SIS a precizat că se colaborează cu echipele Serviciului Vamal, Poliției de Frontieră din R. Moldova dar și cu instituțiile de profil din Ucraina.

Noi îi sesizăm, ei iau măsurile de rigoare pe teritoriul lor, ori noi avem grijă să nu treacă pe partea asta și aici colegii de la Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal depun un efort foarte mare în a verifica tot fluxul și cetățenii care circulă. Au fost și în presă când au identificat, dar asta sunt cazuri individuale cu arme mai mult personale sau care, poate nu le dețineau legal, dar le aveau pentru protecție personală. Noi anticipăm riscul ca acest tip de contrabandă ar putea crește în viitor, dar încercăm să luăm toate măsurile necesare pentru a preveni astfel de situații. Toată situația de război a schimbat paradigma în regiune”, a adăugat directorul SIS, Alexandru Musteață.

Despre riscurile din regiunea transnistreană

Directorul SIS a precizat că, în prezent, situația din Transnistria este stabilă, iar dialogul are loc prin canalele oficiale, chiar dacă doi din cei cinci din procesul de negociere sunt implicați în război. Cu toate acestea, vigilența autorităților este sporită.

Unele riscuri care anterior erau teoretice, sau niște scenarii pe care credeam că puțin probabil s-ar materializa, acum chiar le luăm în considerare la modul cel mai serios. Toată matrița de riscuri s-a inversat pentru că multe riscuri au devenit cel puțin medii ca și impact și ca și probabilitate. Conflictul militar este la câteva sute de kilometri, cu viziune clară din partea unui participant militar de a se îndrepta spre frontiera Republicii Moldova. Au fost și declarații directe la un nivel foarte  înalt. Noi ne dăm seama că trebuie să fim gata pentru orice. Vigilența noastră a crescut”, a declarat Alexandru Musteață.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: