Șeful unei Direcții din cadrul INSP, reținut: este vizat în cazul contrabandei cu țigări și alcool etilic de la Vulcănești

Polițiștii au anunțat despre reținerea șefiei unei Direcții din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP). Acesta ar fi vizat în cazul unei contrabande cu țigări și alcool etilic. Potrivit oamenilor legii, domiciliul angajatului Inspectoratului urmează a fi percheziționat. 

Pe 24 decembrie 2023, polițiștii anunțau despre reținerea unui fost șef de direcție al Inspectoratului național de investigații (INI) de la Sud și a unui actual inspector INSP, „și o captură de aproape două milioane de țigări și circa jumătate tonă de alcool etilic”.

Pe 3 ianuarie 2023, polițiștii au declarat că „au fost demarate acțiuni de urmărire penală în privința a încă unei persoane, în cazul contrabandei cu țigări și alcool etilic de la Vulcănești”.

Este vizat șeful unei Direcții din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP). Angajatul a fost reținut, iar domiciliul său urmează a fi percheziționat”, au menționat oamenii legii.

În decembrie, polițiștii declarau că operațiunea este o continuare a episodului de reținere a 3,8 milioane țigări de contrabandă, cu rețineri la Vulcănești, în vara lui 2022. Oamenii legii declarau că fostul șef de direcție al INI de la Sud și actualul inspector INSP „sunt parte a aceluiași grup criminal organizat, iar în dimineața de sâmbăta 23 decembrie 2023 aceștia conduceau separat un microbuz și o mașină cu rol de protecție ca antemergător”.

Din microbuz au fost ridicate 1,2 milioane de țigări, de diferite mărci, camuflate cu cutii goale de banane. Ambii au fost conduși pentru audieri, la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. (…) Au urmat percheziții la un depozit al acestora și al grupului infracțional din care fac parte, de unde au fost ridicate și circa 500 litri de alcool etilic și alte 700.000 de țigări. Potrivit materialelor dosarului penal, grupul infracțional prin contrabandă aducea în Moldova alcool (spirt) pe care ulterior îl depozita, îmbutelia și îl transporta prin linia verde a frontierei de stat în Ucraina (majoritar prin Sudul țării). Totodată, grupul criminal organizat era specializat și în contrabanda cu țigări din Moldova în Ucraina și România de o perioadă îndelungată”, susțineau polițiștii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

ТАСС

De la organizație teroristă la putere legitimă: Rusia – prima țară care a recunoscut oficial regimul taliban din Afganistan

În Rusia a fost recunoscut oficial Emiratul Islamic al Afganistanului — o entitate statală condusă de mișcarea „Taliban”, scrie The Moscow Times cu referire la Ministerul rus al Afacerilor Externe. Potrivit instituției, adjunctul ministrului Afacerilor Externe, Andrei Rudenko, a primit copiile scrisorilor de acreditare de la noul ambasador afgan la Moscova, Gul Hasan.

Ambasadorul rus la Kabul, Dmitri Jirnov, a spus că decizia de recunoaștere a fost luată de președintele rus Vladimir Putin, la propunerea ministrului de Externe, Serghei Lavrov.

Confirmarea simbolică a recunoașterii a fost arborarea noului steag al Afganistanului deasupra ambasadei de la Moscova. Potrivit TASS, este vorba despre un drapel alb, cu textul șahadei — mărturisirea islamică de credință într-un singur Dumnezeu. După preluarea puterii în 2021, „Talibanul” a interzis fostul drapel național, compus din dungi negre, roșii și verzi, înlocuindu-l cu acest simbol religios.

În declarația sa, Ministerul rus al Afacerilor Externe a subliniat perspectivele extinderii cooperării comercial-economice cu Kabulul, acordând o atenție deosebită proiectelor din domeniile energiei, transportului, agriculturii și infrastructurii. De asemenea, Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a continua să ofere sprijin în domeniul securității și în lupta împotriva terorismului și a criminalității legate de droguri. A fost menționată separat și intenția de a aprofunda legăturile în educație, sport, cultură și domeniul umanitar.

The Moscow Times menționează că Rusia a devenit, astfel, prima țară din lume care a recunoscut oficial Emiratul Islamic al Afganistanului, deși mișcarea „Taliban” era considerată până de curând organizație teroristă în Federația Rusă. În decembrie 2024, Duma de Stat a adoptat o lege care permite excluderea „Talibanului” din lista respectivă, iar pe 17 aprilie 2025, Curtea Supremă a Federației Ruse a anulat oficial interdicția privind activitatea acestei mișcări în țară.

***

După preluarea puterii în Afganistan, în 2021, mișcarea „Taliban” a format propriul guvern, instaurând un regim criticat pentru represiunile sistematice. Regimul a acordat o atenție restrângerii drepturilor femeilor: au fost introduse interdicții privind educația și libertatea de mișcare, au fost reintroduse pedepsele corporale și creat un departament special pentru „păstrarea valorilor jihadului”. Potrivit sursei, deși din 2003 „Talibanul” a fost recunoscut în Rusia ca organizație teroristă, cooperarea dintre Moscova și această mișcare s-a intensificat după începutul războiului din Ucraina. Chiar și înainte de recunoașterea oficială, reprezentanți ai conducerii talibane participau în mod regulat la evenimente alături de oficiali ruși, inclusiv Vladimir Putin. Iar ministrul de Externe, Serghei Lavrov, i-a numit pe reprezentanții „Talibanului” drept „oameni raționali”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: