Semnătura electronică, la pachet cu „Moldova Europeană“. Criticile internauților și explicația Guvernului
Full Article 2 minutes read

Semnătura electronică, la pachet cu „Moldova Europeană“. Criticile internauților și explicația Guvernului

Semnătura electronică a fost actualizată, iar acum pe amprenta acesteia apare inscripția „Moldova Europeană”. Unii deținători de semnături electronice au criticat noua adiție în mediul online, sugerând că aceasta ar fi una politică. Contactat de NM, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) a declarat că inscripția a fost adăugată ca parte a promovării Campaniei „Europa pentru tine”, lansată de Guvern la începutul lunii iulie. Totodată, potrivit STISC, inscripția reiterează aspirația cetățenilor ca Republica Moldova să devină membru al UE, exprimată în rezoluția adoptată la Adunarea „Moldova Europeană”. 

Recent, deținătorii de semnături electronice au observat că pe documente apare inscripția „Moldova Europeană”. Unele persoane au semnalat acest lucru pe Facebook, criticând noua actualizare. Aceștia au sugerat că inscripția este una politică, care are drept scop promovarea partidului de guvernământ PAS și președintei Maia Sandu.

Contactat de NM, STISC a declarat că MoldSign Desktop Suite, aplicația care permite aplicarea semnăturii electronice, este actualizată periodic pentru a spori gradul de protecție și siguranță al utilizatorilor, în contextul creșterii și vulnerabilităților în mediul virtual. Astfel, la conținutul actualizării MoldSign Desktop Suite fost adăugat badge-ul „Moldova Europeană”.

Inscripția „Moldova Europeană” face parte din amprenta semnăturii electronice, care nu are putere juridică. Potrivit STISC, amprenta semnăturii electronice are „doar scop informativ”.

La rând cu stema Republicii Moldova, amprenta semnăturii electronice a fost completată cu inscripția „Moldova Europeană”, ca rezultat al promovării Campaniei „Europa pentru tine” care include acțiuni de informare și comunicare prin care cetățenii vor cunoaște avantajele aderării la Uniunea Europeană. Nu în ultimul rând inscripția menționată reiterează voința cetățenilor Republicii Moldova exprimată în Rezoluția Adunării „Moldova Europeană“, adoptată în Piața Marii Adunări Naționale la 21 mai 2023 de aderare la Uniune Europeană”, a menționat Serviciul.

De asemenea, STISC a precizat că utilizarea și funcționarea amprentei semnăturii electronice este opțională.

***

Precizăm că sintagma „Moldova Europeană” a fost introdusă în discursul politic de președinta țării, Maia Sandu. Aceasta a fost utilizată pentru a denumi reuniunea pentru confirmarea europenității moldovenilor – Adunarea Moldova Europeană. Ulterior, sintagma a stat și la baza denumirii campaniei Moldova Europeană, care are drept scop promovarea parcursului european al țării noastre.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: