gds.ro

Semnătura electronică, mai accesibilă. Nu va mai fi necesară deplasarea la Chișinău

Accesul cetățenilor la semnătura electronică va fi facilitat. Nu va mai fi necesară deplasarea la Chișinău, obținerea serviciului de semnătură electronică fiind posibil la cel mai apropiat Centru multifuncțional din cadrul Agenției Servicii Publice (ASP), informează Guvernul Republicii Moldova într-un comunicat de presă publicat pe 15 iulie.

Printre modificările implementate se numără și faptul că nu va mai fi necesară efectuarea copiilor actelor de identitate pentru prezentarea la ghișeu, ci doar prezentarea unui act de identitate valid, a bonului de plată și a cererii de certificare a cheii publice completată, aceasta din urmă putând fi găsită pe portalul www.semnatura.md. Ulterior, persoana va primi dispozitivul de creare a semnăturii electronice, pe care este înscrisă perechea de chei.

Având o semnătură electronică calificată, cetățenii pot semna documente electronice, care au aceeași valoare juridică cu semnătura olografă. Totodată, semnătura electronică calificată oferă posibilitatea de a accesa la distanță serviciile digitale din diverse sisteme informaționale.

Proiectul pilot este lansat în Centrele multifuncționale nr. 3 (str. Mihail Sadoveanu, 17) și nr. 4 (bd. Decebal, 6) din Chișinău, iar în perioada 15 iulie – 28 august va fi extins în Centrele multifuncționale ale ASP din toată țara.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

facebook.com/Volodimir Zelenski

Rusia racolează copii ucraineni pe Telegram? Financial Times: peste 175 de minori implicați în misiuni de spionaj

Serviciile secrete ruse recrutează adolescenți ucraineni prin aplicații de mesagerie, promițând bani rapizi în schimbul unor misiuni de spionaj și sabotaj. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut peste 700 de persoane pentru astfel de activități, dintre care aproximativ 175 sunt minori, potrivit Financial Times.

Oficialii ucraineni avertizează că Moscova încearcă să destabilizeze țara din interior, recrutând adolescenți vulnerabili și transformând curiozitatea specifică vârstei într-un instrument de spionaj și sabotaj.

Dincolo de frontul convențional al războiului, oficiali de rang înalt au spus pentru Financial Times că observă o recrutare sistematică a adolescenților și tinerilor — inclusiv orfani, persoane strămutate din cauza luptelor, tineri cu dificultăți financiare sau pur și simplu dornici să-și cumpere un iPhone nou.

 „Inamicul este agresiv, comite diverse infracțiuni împotriva securității naționale, inclusiv recrutarea de agenți dintre propriii noștri cetățeni,” a declarat șeful SBU, general-locotenent Vasyl Malyuk.

Până la sfârșitul lunii mai, aproximativ 50 de minori ucraineni au raportat tentative de mituire pe aplicații de mesagerie, potrivit Poliției din Ucraina, care participă la campania de informare. Tiparul de recrutare este similar: un utilizator anonim contactează tineri pe Telegram, oferindu-le bani ușor de câștigat.

După stabilirea contactului, agenții ruși oferă coordonate și instrucțiuni — de la fotografierea unor obiective militare sau sisteme de apărare aeriană, până la plantarea de dispozitive explozive sau incendierea infrastructurii energetice și a birourilor de recrutare. Sumele promise variază între 100 și 1.000 de dolari.

 „Dacă acum un deceniu mai existau ucraineni care simpatizau cu acțiunile militare ale Rusiei, acum aproape că nu mai e nimeni care să susțină ‘lumea rusă’ (Russkiy mir)”, a declarat purtătorul de cuvânt al SBU, Artem Dekhtiarenco. „Așa că agențiile rusești de informații și-au schimbat abordarea și oferă bani”, a subliniat acesta.

Adolescenții transmiteau informațiile colectate către un ofițer FSB prin Telegram, iar conform SBU, „rușii au folosit aceste date pentru a lansa atacuri aeriene asupra orașului Harkiv”.

Artem Dekhtiarenco a afirmat că, din primăvara anului trecut, agenția a arestat peste 700 de persoane implicate în acțiuni de spionaj, incendieri și planuri de atentate cu bombă coordonate de la distanță de agenți ai serviciilor ruse de informații. Dintre acestea, aproximativ 175 erau minori.

În luna iunie, SBU a lansat un nou avertisment: agenți ruși care se dau drept oficiali ucraineni încearcă să păcălească sau să preseze copiii să comită acte de sabotaj sau atacuri cibernetice în numele Rusiei, împotriva propriei țări.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: