Curtea de Apel Cahul a pronunțat pe 22 august decizia motivată în dosarul fostului polițist de frontieră, Gheorghe Petic, care a fost achitat pentru huliganism agravant pe 30 martie 2021, urmare a deciziei Judecătoriei Cahul, sediul Taraclia. „S-a făcut dreptate”, a scris Gheorghe Petic într-o postare pe Facebook. Fostul polițist de frontieră spune că așteaptă scuze din partea celor care i-ar fi fabricat dosarul, precum și tragerea acestora la răspundere.
Astfel, Curtea de Apel Cahul a respins ca nefondate, pe 22 august, apelurile declarate de procurorul în Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și avocatul acuzării în interesele părții vătămate, Casapov Valerii. Totodată, instanța a menținut sentința Judecătoriei Cahul, sediul Taraclia din 30 martie 2021, prin care Gheorghe Petic a fost achitat de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 287, alin. (3) Cod penal. Potrivit Înaltei Curți, fapta inculpatului nu întrunește elementele infracțiunii.
Decizia este susceptibilă de a fi pusă în executare, dar poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție, în termen de 30 de zile de la data pronunțării deciziei integrale.
„Dreptate s-a făcut. Asta înseamnă că, din păcate, Republica Moldova iar va plăti daune grele, inclusiv și în lei, niște milioane, pentru prejudiciul și amarul adus. Peste 30 de zile sentința pronunțată ieri va deveni definitivă și irevocabilă. După asta vreau scuze publice. Cât mai multe scuze. Evident, povestea și acest dosar fabricat la comandă de structurile de drept ale statului va costa, ca și povestea cu ,,violul”, niște milioane, din păcate din buzunarul sărac al statului și nu din cel plin al bandiților în epoleți ce se fac autori. Asta o să vă fie de învățătură pentru o sută de ani”, a scris Petic pe Facebook.
Petic spune că este gata să se dezică public de banii pe care statul ar trebui să îi achite în calitate de prejudiciu moral, cu o singură condiție – tragerea la răspundere a celor care i-ar fi fabricat dosarul penal și care și azi se află în funcții de conducere.
„Eu cer mult domnule ministru? Nu cred. În schimb vă ofer mult, mă dezic de orice prejudiciu și întorc țării niște milioane. (…) Mai departe viața mea o sa mi-o dedic în totalmente unui singur lucru – celor care ați făcut rău o să vă întorc cu vârf și îndesat toate datoriile. Instanța s-a expus, dar nu m-am expus și eu. Gata!”, a mai scris Petic.
***
Gheorghe Petic este locotenent-colonel în rezervă și a activat timp de 20 de ani în cadrul Poliției de Frontieră. A plecat din funcție în 2016 și a devenit cunoscut în spațiul public după ce a denunțat mai multe scheme de contrabandă, cu implicarea unor funcționari publici de rang înalt. Ulterior, pe numele acestuia a fost inițiat un dosar penal pentru viol. Pe 20 martie 2019 Judecătoria Orhei l-a condamnat pe Petic la 3,5 ani de închisoare. Pe 19 iulie 2019, Curtea de Apel Chișinău a trimis cazul la rejudecare, iar Petic a fost eliberat din arest sub control judiciar.
Un alt dosar penal pe numele lui Petic a fost deschis la câteva săptămâni după cel în care a fost acuzat de viol. De această dată, i s-au adus acuzații de huliganism cu utilizarea armelor, care ar fi avut loc acum 14 ani (în 2004) într-o cafenea din Taraclia. Anterior, Petic a scris pe pagina sa de facebook că acuzațiile sunt formulate pe baza declarațiilor unor martori „care nu țin minte ce s-a întâmplat”. Petic a mai spus că incidentul a avut loc în 2003, însă în dosar a fost indicat anul 2004, sa să nu expire termenul de prescripție (conform Codului Penal, pentru infracțiunile grave, acesta constituie 15 ani). Gheorghe Petic a fost achitat în acest caz la începutul anului trecut. Decizia a fost luată de de Judecătoria Cahul, sediul Taraclia, pe 30 martie 2021.