Sergiu Litvinenco, la un an de mandat: „Vreau ca cei care au furat de la oameni să fie condamnați, iar bunurile lor – confiscate”
Full Article 3 minutes read

Sergiu Litvinenco, la un an de mandat: „Vreau ca cei care au furat de la oameni să fie condamnați, iar bunurile lor – confiscate”

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, dă asigurări că cei care au furat din banul public vor ajunge după gratii, iar averile dobândite ilegal vor fi confiscate și întoarse în posesia statului. Promisiunea a fost făcută de Litvinenco astăzi, 8 august, în cadrul unei ședințe la Guvern, unde membrii Cabinetului de miniștri au prezentat raportul primului an de activitate. La un an de la preluarea șefiei instituției, ministrul Justiției spune că „multe s-au făcut”, dar și „mai multe urmează” să fie făcute.

Potrivit lui Litvinenco acum un an, când a venit la șefia Ministerului Justiției,  organele procuraturii și sistemul judecătoresc din Moldova era, practic, în totalitate sub controlul grupărilor oligarhice. „Investigațiile în cazurile de rezonanță fie băteau pasul pe loc, fie erau în general blocate. Cam toți hoții erau eliberați pe bandă rulantă, unii chiar în perioada n care noi formal am preluat guvernarea”, a spus Litvinenco.

Într-un an de guvernare, domeniul justiției din Moldova a înregistrat mai multe progrese, mai spune ministrul. Independența Procuraturii Generale, a procurorilor, dar și a sistemului judecătoresc sau  curățarea instituțiilor din domeniul justiției de persoane cu deficit de integritate şi cu un grad scăzut de performanță profesională – sunt doar câteva dintre realizările pe care Litvinenco spune că le-a înregistrat în acest an de guvernare.

„Ca fiecare cetățean, eu vreau să avem finalitate pe aceste investigații inițiate. Cei care au furat, daca se constată că au furat, să fie sancționați și condamnați cu închisoare, iar bunurile lor sa fie confiscate și întoarse în folosul statului. Sunt sigur că această finalitate va veni, iar justiția va triumfa. Acest lucru se va întâmpla cu mult mai repede decât cred unii că se va întâmpla”, dă asigurări ministrul Justiției.

Litvinenco spune că, pe lângă o finalitate în dosarele mari de corupție, la final de mandat își dorește să vadă un sistem nou al justiției, schimbat și curățat. Ministrul a amintit de instituirea în perioada mandatului său a comisiei pre-vetting, care verifică integritatea tuturor aspiranților la funcțiile de membri ai CSP și CSM . Potrivit lui, la începutul anului viitor ar urma să fie inițiată și reforma Curții Supreme de Justiție.

Amintim că Cabinetul de miniștri condus de prim-ministra Natalia Gavrilița a fost învestit în funcție la 6 august 2021. Astăzi, miniștrii au prezentat un raport al activității lor, la un an de la preluarea funcțiilor. În debutul ședinței speciale de la Guvern, premierul Natalia Gavrilița a declarat că primul an de guvernare a fost unul dintre „cei mai grei ani” de la începutul independenții țării noastre – un an marcat de pandemie, de crize economice și energetice, dar și de război.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: