Presaliberă.md

„Serviciile consulare și relațiile spirituale, de afaceri și personale cu Rusia vor fi limitate”. Directorul departamentului CSI, despre alungarea unor diplomați ruși din Moldova

Moscova elaborează măsuri de răspuns pentru decizia Chișinăului de a reduce numărul angajaților Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Declarația a fost făcută de către directorul celui de-al doilea Departament pentru țările CSI al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse Alexei Polișciuk, într-un interviu publicat, pe 31 iulie, de RIA Novosti. Polișciuk a subliniat că cel mai mult vor fi afectați cetățenii moldoveni, întrucât misiunea diplomatică nu va mai putea presta servicii consulare în același termen ca și până acum.

Alexei Polișciuc a declarat că decizia Chișinăului de a diminua componența ambasadei Rusiei în Moldova este un pas „neprientenos”, menit să „distrugă relațiile ruso-moldovenești”.

Argumentele părții moldovenești că este vorba de stabilirea parității cu numărul personalului Ambasadei Republicii Moldova la Moscova nu pot induce pe nimeni în eroare. Am fost cu toții martori la campania antirusească ce a precedat această decizie, cu acuzații nefondate și fără legătură între ele față de Ambasada Rusiei de „amestec” în afacerile interne ale Moldovei și „activități de spionaj””, a menționat el.

Oficialul rus a declarat că cei mai afectați de decizia respectivă vor fi cetățenii Republicii Moldova.

Cine va avea de suferit de pe urma reducerii prezenței diplomatice rusești? În primul rând, cetățenii moldoveni obișnuiți. Acum, posibilitățile de a le oferi servicii consulare, precum și asistență în stabilirea și dezvoltarea contactelor culturale, umanitare, spirituale, de afaceri și personale cu țara noastră vor fi semnificativ limitate. Decizia autorităților moldovenești nu este îndreptată împotriva Rusiei, ci împotriva propriilor cetățeni”.

Polișciuc a dat de înțeles că, în curând, regimul de la Moscova va riposta la decizia autorităților moldovenești.

Acest pas neprietenos se află pe conștiința acelor oficiali și funcționari care l-au inițiat. Acesta nu va rămâne fără răspuns. În prezent se elaborează măsuri specifice, care vor fi anunțate în timp util”, a spus acesta.

***

Republica Moldova a decis să expulzeze, pe 26 iulie, 45 de angajați ai Ambasadei, după apariția în presă a unui scandal de spionaj. Numărul diplomaților ruși în Moldova a fost redus, așadar, la 10, iar cel al personalului tehnic – la 15. Într-o reacție publică, purtătoarea de cuvânt a MAE-ului rus, Maria Zaharova, a calificat decizia drept „încă un pas în distrugerea relațiilor bilaterale” și a dat asigurări că „măsura nu va rămâne fără răspuns”. La rândul său, ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov, a calificat măsura ca fiind una „drastică”.

S-a întâmplat după ce, pe 24 iulie, Jurnal TV și portalul Insider din Rusia au publicat o investigație din care reiese că pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău au fost montate multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă. Jurnaliștii au identificat 28 astfel de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Numărul e aproape de două ori mai mare decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și staff-ul NATO. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții.

De asemenea, investigația a arătat că agenții ruși deveneau mai activi în momentele în care în Moldova se desfășurau evenimente politice importante, precum alegerile bașcanului Găgăuziei sau summitul din 1 iunie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Ministrul german de Externe, la Chișinău: „Moldova ar fi o adevărată îmbogățire pentru UE”

Ministrul de Externe al Germaniei, Johan Wadephul, care se află într-o vizită la Chișinău, și-a afirmat sprijinul pentru integrarea Republicii Moldova în UE. Acesta a declarat că crede în viitorul european al Republicii Moldova și că țara noastră ar fi „o adevărată îmbogățire” pentru Uniunea Europeană. Oficialul a spus că Germania va continua să susțină Republica Moldova în parcursul său europeană, dacă cetățenii săi vor decide să continue să meargă pe această cale, făcând aluzie la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă în fața Catedralei Nașterii Domnului.

Astăzi am venit în Republica Moldova pentru că, la fel ca și mulți în Europa, cred în viitorul european al Moldovei. Uniunea Europeană și-a deschis larg ușile și porțile pentru toate țările care împărtășesc valorile noastre, care doresc să vină alături de noi, care vor să devină membre ale acestei comunități puternice. Ale comunității în care sunt trăite valorile libertății de exprimare, ale drepturilor omului, ale statului de drept și ale democrației parlamentare. Moldova ar fi o adevărată îmbogățire pentru Uniunea Europeană. Este o țară interesantă din punct de vedere economic, ceea ce în mod cert înseamnă un viitor bun pentru Uniunea Europeană”, a declarat Johann Wadephul.

Șeful diplomației germane a mai menționat că UE reunește state cu culturi, religii și sisteme politice diferite, iar Republica Moldova la fel își poate găsi locul în cadrul blocului comunitar.

Doresc să subliniez acest lucru cât se poate de clar, pentru că din partea Rusiei există în mod repetat încercări de a răspândi informații false despre Uniunea Europeană. În Uniunea Europeană, fiecare țară își poate păstra identitatea, obiceiurile și tradițiile. Diferite religii pot fi liber practicate. De aceea mă întâlnesc acum cu reprezentanți ai diferitelor culte religioase, pentru a înțelege și a cunoaște care este situația în această țară. Pentru că în fiecare țară din Europa lucrurile stau puțin diferit și așa poate fi, așa este permis și așa trebuie să fie”, a adăugat el.

Totodată, ministrul Johann Wadephul a declarat că vrea să continue politica predecesoarei sale Annalena Baerbock cu privire la sprijinirea Republicii Moldova. El a menționat că țara intenționează să ofere și în continuare susținere inclusiv prin Platforma de Sprijin pentru R. Moldova, lansată la inițiativa României, Germaniei și Franței.

În acest moment au loc pregătiri tehnice, iar atunci când va fi momentul potrivit și când va fi necesar, vom invita cu siguranță la o nouă conferință (a Platformei de Sprijin – n. r.). Dar știu, de asemenea, că aici urmează alegeri (alegeri parlamentare din 28 septembrie – n. r.), iar alegătorii sunt suverani în toate țările guvernate democratic și ei decid cum merg lucrurile mai departe. Și de aceea cred că este corect să arătăm respect față de decizia electorală aici în Moldova și să așteptăm să vedem cum vor decide oamenii”, a spus Johan Wadephul.

El a subliniat că Germania va sprijin și de acum încolo Republica Moldova în parcursul său european, dacă cetățenii vor decide să meargă și mai departe pe această cale. „Sper din tot sufletul că oamenii din această țară vor decide să urmeze în continuare calea europeană”, a adăugat el.

Amintim că ministrul de Externe al Germaniei, Johan Wadephul, întreprinde pe 1 iulie o scurtă vizită la Chișinău. Înainte de declarațiile de presă, oficialul a fost la Catedrala Nașterii Domnului. Pe agendă mai figurează discuții cu reprezentanți ai diferitelor culte religioase și o cină cu președinta Maia Sandu.

Johan Wadephul a ajuns în Republica Moldova imediat după o vizită de solidaritate la Odesa, Ucraina.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: