Serviciul 112 are un nou șef interimar, după ce fosta conducere a fost demisă: cine este Anatolie Viniciuc
Full Article 3 minutes read

Serviciul 112 are un nou șef interimar, după ce fosta conducere a fost demisă: cine este Anatolie Viniciuc

La Serviciul 112 a fost numit un director interimar. Este vorba despre Anatolie Viniciuc. S-a întâmplat după ce precedentul director, Liviu Oboroc, a fost demis în noiembrie 2023 după cazul tragic când un cuplu a fost găsit mort la Căușeni, într-o mașină împotmolită în zăpadă. Viniciuc a fost numit printr-un ordin al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Acesta are o experiență de aproape 36 de ani în sistemul de urgență al MAI și își propune că „reducă timpul de procesare a apelurilor de urgență”. 

Reprezentanții Serviciului 112 au anunțat că Anatolie Viniciuc este noul director interimar al instituției, urmare a unui ordin al MAI. Viniciuc a fost numit director interimar din data de 8 aprilie „până la denumirea directorului Serviciului 112 sau până la numirea altui director interimar, dar nu mai mult de 12 luni”.

„Noua conducere își propune alături de echipa instituției pe care o conduce să promoveze şi să aplice un management performant și eficient în gestionarea intervențiilor de urgență, capabil să asigure un climat de siguranță cetățenilor. În acest sens va acorda un interes special indicatorului de reducere a timpului de procesare a apelurilor de urgență și sectorului de informare și instruire a cetățenilor cu referire la utilitatea numărului de urgență 112”, au precizat reprezentanții Serviciului.

Se menționează că Viniciuc are o experiență de aproape 36 de ani în sistemul de urgență al MAI. În 2019 a fost numit şef adjunct al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI. Viniciuc a mai fost şef adjunct serviciu, şef al Direcţiei pompieri şi salvatori a Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale (reorganizat în Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă) al MAI.

Viniciuc a fost numit în funcție după ce precedentul director, Liviu Oboroc, a fost demis. S-a întâmplat în noiembrie 2023 după cazul tragic când un cuplu a fost găsit mort la Căușeni, într-o mașină impotmolită în zăpadă. Premierul Dorin Recean a fost cel care a solicitat demisia lui Oboroc. Recean a spus că, în rezultatul intemperiilor, „112 se ocupă doar de pasarea informației, în loc să ia cazul, să-l urmărească cap coadă”.

***

Amintim, în noiembrie 2023, urmare a ninsorilor abundente, mai mulți oameni din Republica Moldova și-au pierdut viața. În raionul Criuleni și Grigoriopol doi bărbați a fost găsiți înghețați în mijlocul drumului. La Căușeni, o femeie și un bărbat au fost găsiți morți într-o mașină blocată în zăpadă. Sora bărbatului susținea că a sunat la 112 și a cerut ajutor. Reprezentanții serviciului 112 au confirmat că au primit apelul și au declarat că au transmis informația către serviciile de urgență responsabile. Potrivit ministrului Afacerilor Interne Adrian Efros, bărbatul și soția sa găsiți morți au cerut ajutor de la serviciile specializate: 112, Administrația de Stat a Drumurilor sau ambulanță, de nenumărate ori. Ajutorul ar fi venit abia după șase ore de la primul apel telefonic la serviciul 112. Detalii AICI.

Procuratura Generală a deschis un dosar penal, după ce doi oameni au murit într-o mașină blocată în zăpadă, la Căușeni.

În martie 2024, la mai bine de trei luni de la decesul cuplului blocat în nămeți în raionul Căușeni, s-a aflat că nu există persoane cu statut procesual de bănuit sau învinuit. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: